Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fanúšikovia o policajnej brutalite na zápase: VIDEO, ako dôkaz streľby bez varovania!

Zábery zo streľby pred štadiónom Zobraziť galériu (11)
Zábery zo streľby pred štadiónom (Zdroj: supporters.cz, Bíli Andeli)

BANSKÁ BYSTRICA/TRNAVA - Polícia obviňuje, fanúšikovia zúria. Po búrlivom strete policajtov s fanúšikmi počas sobotňajšieho futbalového zápasu Banská Bystrica - Trnava internet zaplavili nenávistné odkazy na adresu mužov zákona. Naposledy sa na webe objavilo video, ktoré má dokazovať brutálny zásah polície bez akéhokoľvek predchádzajúceho varovania.

Videozáznam priamo z miesta stretu mužov zákona s fanúšikmi zverejnilo občianske združenie Bíli Andeli, fanklub fanúšikov klubu FC Spartak Trnava ako reakciu na slová polície, ktorá označila sobotňajší zásah za adekvátny. Zábery zachytávajú vyhrotenú situáciu pred štadiónom, kvôli ktorej polícia pristúpila k streľbe gumenými projektilmi.

Hŕstka mužov zákona sa najprv pokúšala dostať situáciu pod kontrolu, keď sa však agresivita fanúšikov neprestávala stupňovať, jeden z nich namieril na výtržníkov a vypálil tri rany gumenými projektilmi. Dve z nich mali zasiahnuť fanúšikov Spartaka, jedného do stehna, druhého o čosi nešťastnejšie, do brucha. "Druhý toľko šťastia nemal a dostal zásah, ktorý prešiel cez bundu, mikinu a tričko pod rebrá a odviezla ho sanitka do nemocnice, kde musí podstúpiť operáciu, pretože guľka ostala v ňom," opisuje na fanúšikovskom blogu dramatické chvíle jeden z očitých svedkov.

Zranený fanúšik, ktorého projektil zasiahol do brucha.
Zobraziť galériu (11)
Zranený fanúšik, ktorého projektil zasiahol do brucha.  (Zdroj: supporters.cz, Bíli Andeli)

Druhý schytal zásah do stehna.
Zobraziť galériu (11)
Druhý schytal zásah do stehna.  (Zdroj: supporters.cz, Bíli Andeli)

Futbalových fanúšikov však ešte viac rozzúrili slová polície, ktorá tvrdí, že ich streľbou varovala. "Nakoľko správanie fanúšikov ani napriek použitiu miernejších donucovacích prostriedkov neupokojilo, polícia použila niekoľko varovných výstrelov do vzduchu," uviedla banskobystrická policajná hovorkyňa Petra Vašková. Bilí Andeli ale upozorňujú na zábery z videa, na ktorom žiadne varovné výstrely nepočuť ani nevidieť. Otázne je, či rany do vzduchu nepadli vo chvíli, ktorú už zábery nezachytili.

Video, ktoré má dokazovať streľbu bez varovania

Zásah policajtov na zápase BB-TT

Polícia streľbu na fanúšikov obhajuje brutálnym útokom zo strany divákov. "Ich agresivita sa vystupňovala tak, že do policatov hádzali betónové časti stavebného materiálu, fľaše a rôznu pyrotechniku a taktiež kovové tyče, ktoré vytrhali z oplotenia areálu futbalového štadióna," dodala Vašková s tým, že už dnes by mala polícia zverejniť videozáznam, na  ktorom je besnenie fanúšikov zachytené. Pri útoku bol zranený aj jeden z policajtov.

Takúto spúšť po sebe fanúšikovia zanechali na štadióne.
Zobraziť galériu (11)
Takúto spúšť po sebe fanúšikovia zanechali na štadióne.  (Zdroj: polícia)

V súvislosti s búrlivým záverom futbalovej jesene už vyšetrovateľ začal trestné stíhanie za útok na policajta aj výtržníctvo. "V súvislosti s prečinom výtržníctva už bolo vznesené obvinenie 20-ročnému mužovi," spresnila Vašková. V obidvoch prípadoch v týchto chvíľach prebiehajú procesné úkony.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu