Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Smrť právnika Valka nebola vraj náhoda: Polícia už vie, kto vraždil!

Ernesta Valka zavraždili.
Ernesta Valka zavraždili.

BRATISLAVA – Polícia už vie, kto zavraždil advokáta Ernesta Valka. V dnešnom vydaní to uviedol denník Hospodárske novinky (HN).

Denník sa odvoláva na slová námestníka generálneho prokurátora pre trestný úsek Petra Šufliarskeho, ktorý povedal, že vyšetrovatelia sú vo fáze, keď potrebujú nájsť jeden, dva dôkazy, aby mohli vzniesť obvinenie. Malo by ísť podľa neho o svedecké výpovede, ktoré súd vyhodnotí ako relevantné dôkazy. Šufliarsky uviedol aj to, že polícia pozná aj motív vraždy, špecifikovať to však nechcel. Priznal ale, že nejde o verziu, podľa ktorej mohlo ísť o náhodnú vraždu, po tom, čo vo svojom dome prekvapil zlodeja. "Pri takýchto skutkoch a pri takejto závažnej trestnej činnosti, z môjho profesionálneho hľadiska a praxe, náhody neexistujú," reagoval Šufliarsky pre HN.

Polícia spomínané informácie odmietla komentovať. Odvolala sa na informačné embargo v súvislosti s prebiehajúcim vyšetrovaním. Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak, ktorý odchádzal z funkcie v lete 2012, sa nechcel k novým zisteniam vyšetrovateľov vyjadriť. "Posun, o ktorom hovoríte, môže nastať a nemusí, vyjadrím sa, keď sa tak stane a obvinia konkrétnu osobu," povedal Spišiak pre HN.

Gašpar tvrdí, že nemôžu nikoho obviniť

Vyšetrovanie smrti právnika Ernesta Valka nie je v takom štádiu, aby mohol byť z jeho vraždy niekto obvinený. Na tlačovej konferencii to dnes uviedol policajný prezident Tibor Gašpar. Na otázky o vyšetrovaní Valkovej vraždy odpovedal po tom, ako Hospodárske noviny (HN) dnes informovali, že polícia pozná meno právnikovho vraha.
      "Vo všeobecnosti platí v mnohých prípadoch, ktoré polícia nevyriešila, že v operatívnej rovine je tu domnienka, nízky predpoklad, kto je páchateľom trestného činu, v trestno-procesnej rovine nie je dostatok dôkazov na vznesenie obvinenia konkrétnej osobe, tak toto sme niekde medzi," naznačil Gašpar. Potvrdil, že polícia stále pracuje s viacerými verziami a žiadne ďalšie podrobnosti k vyšetrovaniu nechcel uviesť.
     

Kaliňák verí, že sa kauza vyšetrí

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) verí, že pod vedením prokuratúry sa úspešne dokončí vyšetrovanie vraždy známeho právnika Ernesta Valka. „Prokurátor je pánom trestného konania,“ upozornil minister Kaliňák v reakcii na slová námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Petra Šufliarskeho o vyšetrovaní tejto kauzy. Šufliarsky pre Hospodárske noviny povedal, že „teraz sme vo fáze, keď potrebujeme nájsť jeden, dva dôkazy, aby sme mohli vzniesť obvinenie. Podľa Kaliňáka je na prokurátorovi, čo sa rozhodne zverejniť o prípade. „Minister vnútra takéto oprávnenia nemá. Rozhodne som nikdy nemal v pláne prokurátorom do práce hovoriť a nejako ju hodnotiť – neurobím to určite ani teraz,“ dodal Kaliňák.

Minister Kaliňák nechcel komentovať, či týmto vyjadrením Šufliarskeho motív súvisiaci s lúpežou padá. Hovorí, že ak bude vznesené uznesenie o obvinení, tak to tam bude dostatočne zadefinované. „Mojou úlohou je zabezpečovať pre vyšetrovateľov dobré podmienky,“ dodal Kaliňák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu