Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Údajný piťovec Obelix sa dištancuje: Piťovi na smrteľnej posteli by som nepodal živú vodu!

Obžalovaný Rastislav Horváth alias Obelix Zobraziť galériu (3)
Obžalovaný Rastislav Horváth alias Obelix (Zdroj: Foto: topky.sk)

PEZINOK – Chránený svedok opäť prehovoril. Viktor Maceják, ktorý natiera členov údajnej mafiánskej skupiny piťovci, vypovedal aj v prípade Rastislava Horvátha alias Obelixa. Obžaloba mu pripisuje, že pre skupinu zabezpečoval zbrane a nástražné výbušné systémy. Bomby od neho mali použiť aj na výbuch luxusného auta Róberta Trajkova, prezývaného Netvor. Obžalovaný na súde nervózne prehlásil, že chránený svedok klame a hovorí nezmysly.

Viktor Maceják, ako sám uviedol, pracoval pre piťovcov od roku 2006. Najskôr bol biletárom, potom sa stal ochrankárom. V skupine pracoval, ako sám priznal, na páchaní trestnej činnosti. Je známy najmä od vtedy, čo si otvoril ústa a začal svedčiť proti ostatným údajným piťovcom. Policajti ho zaradili do programu na ochranu svedkov. Na včerajší súd ho predvolali v kauze Rastislava Horvátha. Tomu obžaloba, okrem iného pripisuje aj to, že mal pre údajnú mafiánsku skupinu zabezpečovať zbrane a nástražné výbušné systémy. 

Drogy, zbrane a výbušniny

„Vídaval som ho pôsobiť v Lamači. Nie sme nejakí blízki kamaráti, ale poznáme sa. Viem, že sa aktívne podieľal na nejakom obchode s drogami. Asi v roku 2009 ma Miroslav Abrahám poprosil, aby som prostredníctvom Martina Padúcha šiel prevziať kilo marihuany. Túto marihuany mal zabezpečiť Rastislav Horváth. Uskutočnilo sa to v Lamači,“ uviedol Maceják, no dodal, že pri samotnom odovzdávaní tejto drogy nebol.

„Horváth bol v skupine známy ako človek, čo vie zabezpečiť zbrane a výbušniny. To mi povedali ľudia, ktorí boli v tejto skupine starší ako ja. Tie nám aj zabezpečil. Niekedy v  roku 2010 sme organizovali a vykonali útok na Netvora, ktorý nám v tom čase robil problémy, lebo sa snažili ovládnuť región, v ktorom sme pôsobili my,“ vysvetľoval Maceják a tvrdil, že výbušniny na tento útok mal zabezpečiť práve Obelix. Celý incident sa podľa svedkových slov odohral nasledovne. Ako sám uvádza, jedného dňa ho šéf skupiny Juraj Ondrejčák alias Piťo poveril tým, aby dal vybuchnúť dom a auto dvoch ľudí. Opýtal sa ho, či má na to zabezpečenie. Maceják odpovedal, že nie, a tak ho Piťo poslal za Rastislavom Horváthom so slovami, že ten už bude vedieť čo a ako.

„Oslovil som Martina Padúcha alias Elvisa a spojili sme sa s Obelixom, pretože ja osobne som na neho kontakt nemal,“ uviedol chránený svedok a dodal, že s obžalovaným sa následne na to v Lamači streli. Horváth im odovzdal igelitku tmavej farby. „Boli v nej výbušniny s nápisom TNT, boli to kocky žltotmavej až tmavej farby, k týmto kockám boli pridelené dva káble, na jednej strane kábla bola taká strieborná trúbka, ktorá bola rozbuška, na druhej strane bol štuplík ktorý sa odskrutkoval a týmto sa táto rozbuška aktivovala, bol tam časovač na 60 sekúnd. Následne na to sme sa organizovali s inými ľuďmi tejto skupiny, čo sa Horvátha netýkalo a tento útok sa vykonal.“

Podľa výpovedí chráneného svedka sa s obžalovaným „pri práci“ stretol ešte raz, keď mu Juraj Ondrejčák dal v jeho dome granát a pýtal sa ho, či vie, čo to je: „Piťo mi povedal, že ak neviem, čo to je, mám sa opýtať Horvátha. Chcel, aby som tento granát čo najskôr zobral z jeho domu. Následne som to vykonal, opäť prostredníctvom Padúcha. Stretli sme sa s Horváthom, pristúpil k autu, kde bol na zadnom sedadle tento granát, ku ktorému bola priložená rozbuška,“ opisuje  situáciu chránený svedok a dodáva: „Horváth mi vysvetľoval, že je to prerobený mínometný granát, ktorý sa odpaľuje na túto rozbušku, tak isto ako na tom, čo nám dal predtým, ešte mi povedal, že má oceľové jadro a že mám dávať pozor, kde to použijem, nakoľko črepiny môžu lietať do veľkého rozptylu, môžu zraniť nejakých ľudí.“

piťovci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Výbuch Trajkovho auta

Piťovci mali údajne s Trajkovom spory. Jeho luxusné auto v hodnote 70 tisíc eur vybuchlo v noci 30. marca 2010. Počas tej istej  noci vybuchla bomba aj pred domom Ronalda Mišechu, ktorý bol Trajkovovým  spolupracovníkom. „Výbušniny boli použité na výbuch auta Trajkova  alias Netvora. Tento dom sa nahrával na rôzne kamery. Samotný akt prebehol tak, že sa tam pohybovala dodávka, v ktorej bol akože maliar a po výbuchu auta, myslím, že to bolo okolo jednej hodiny v noci, mal prespať v tej dodávke do rána, aby nebolo nápadné, že sa tam nejaká dodávka pohybuje a následne po výbuchu odíde. V tom čase iný člen hádzal mínometný granát na dom Mišechu, ktorý bol tiež členom skupiny Netvora,“ spomína na páchanie trestnej činnosti svedok, ktorý vystupuje pod policajnou ochranou. Inštrukcie ako granát odpáliť, mal dať páchateľom práve obžalovaný.

Bolo to zorganizované dobre, peniaze na to určil Ondrejčák, tento útok prebehol a bolo to úspešné z našej strany,“ uzatvoril Maceják a dodal, že útoky sa odohrali na viacerých miestach naraz, pretože si to údajne vyžadoval Piťo. Išlo o ich „podpis“, aby každý vedel, kto za tým stojí.  

Problémy s údajnými sýkorovcami

„O trestnej činnosti Horvátha viem ešte toľko, že sme od neho kupovali dva samopale, tie sme potrebovali kvôli tomu, že sme mali problémy so sýkorovcami, ktorí chceli preberať našich dílerov drog a takto nám chceli zničiť naše finančné príjmy,“ vysvetľoval chránený svedok situácie, na ktoré potrebovali spoluprácu Horvátha.

Obžalovaný sa bráni

Po svedkovej spontánnej výpovedi, v ktorej opisoval aj svoje celé pôsobenie v hierarchickej štruktúre údajnej zločineckej skupiny piťovci, pokračovali otázky zo strany obhajoby. K slovu sa dostal aj samotný obžalovaný Rastislav Horváth, ktorý všetky invektívy na svoju osobu poprel: „Ako sa mám brániť? Tu svedok niečo tvrdí, ja som toho pána videl dneska prvý raz, ja som  s týmto pánom nikdy nič nemal, nikdy som mu nič nedal, som s ním nič neriešil, videl ma v nejakej krčme a usúdil, že som členom nejakej skupiny.“

Vo svojom obhajovaní pokračoval a dodal: „Tu s pánom prokurátorom si svedok viackrát vymenil úsmevy, ako sa proti tomu brániť?“ Po týchto slovách, však nastal v súdnej sieni mierny šum, pretože pravdepodobne nikto z prítomných, okrem obžalovaného, tieto úsmevy nezaznamenal.

„Ja hovorím, že klame, nech mi dokáže, že hovorí pravdu. Povedal, že videl nejaký balík v mojom aute a z toho usúdil, že tam boli drogy. Rozpráva nezmysly. To môžem hovoriť aj ja na kohokoľvek, tu na pána prokurátora, na pána kukláča...To sú nezmyselné tvrdenia a ja sa neviem proti tomu brániť. Tento človek tu reční, sype, sype, sype... Viete takto slovenskú hymnu?“ opýtal sa svedka. Obžalovaný sa rozohnil, preto musel situáciu upokojiť predseda senátu a Horvátha nasmerovať, aby kládol svedkovi prípadné otázky. Tie však obžalovaný na svedka nemal.

piťovci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

„Beriem to tak, že Maceják ma obvinil kvôli Ondrejčákovi, neviem prečo je to tak. Ondrejčáka poznám zo základnej školy, poznám ho celý život. Bohužiaľ, pohádali sme sa v roku 2008 na Silvestra, od vtedy sme spolu neprehovorili. S tým človekom nastal zlom, keby Ondrejčák ležal na smrteľnej posteli a ja mu mám podať živú vodu, tak ani pre ňu nepošlem, tak sme sa povadili,“ tvrdil na súde obžalovaný. Ako ďalej vysvetlil, práve kvôli tomu nie je reálne, aby s Ondrejčákom spolupracoval na zháňaní nejakých výbušnín, ktoré mali byť použité v roku 2010. Rozohnený obžalovaný vyvracal svedkove slová. Ten však v pokoji odpovedal a trval na svojom.  

Obžaloba pripisuje Rastislavovi Horváthovi osem skutkov. Medzi nimi je založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, ako aj nedovolená výroba omamných a psychotropných látok, nedovolené ozbrojovanie a útok na verejného činiteľa.

 

  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu