Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Výpalné od žien v erotickom salóne: Piťovec Tajron ide "bručať" na osem rokov!

Peter Martiška Zobraziť galériu (5)
Peter Martiška (Zdroj: Jan Zemiar)

PEZINOK - Člen údajnej zločineckej skupiny piťovci Peter Martiška (28) prezývaný Tajron si odsedí osem rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Súd v Pezinku včera schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel s prokurátorom. Proti verdiktu sa už nemôže odvolať. Martiška zabezpečil súhlas na vyberanie výpalného od žien z erotického privátu a obchodoval s drogami.

Petra Martišku včera predviedli pred súd v putách z väzby v Banskej Bystrici. Priznal sa ku skutkom, ktoré mu pripisovali v obžalobe veľkej kauzy s údajnými piťovcami, kde pôvodne figurovalo 19 ľudí na čele s údajným bosom Jurajom Ondrejčákom alias Piťom. Martiška počas verejného prejednania obžaloby oznámil, že chce uzavrieť dohodu, takže jeho prípad vytýčili na samostatné konanie.

S prokurátorom sa pôvodne dohodol na päťročnom treste

Pôvodne sa s prokurátorom dohodli na päťročnom treste, ale súd nemohol dohodu akceptovať. Martiška v nej figuroval ako človek činný pre piťovcov, nie ako člen skupiny, ale v skutkových výrokoch v obžalobe ho uvádzali ako člena skupiny. V návrhu boli aj iné technické nezrovnalosti. Napríklad skutkom s najprísnejšou sadzbou nebol hrubý nátlak, ale založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny. Aj preto museli výšku trestu v dohode stanoviť nanovo a zvýšiť ju.

Výpalné od žien v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Martiška spáchal (bol uznaný vinným pre) zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny

Martiška v dohode o vine a treste, ktorú navrhol prokurátor a súd ju včera schválil priznal, že niekedy v roku 2008, najneskôr v roku 2005, bola založená skupina pôsobiaca na území Bratislavského a Trnavského kraja. Členovia sa v tejto skupine označujú ako piťovci. V organizačnej štruktúre skupiny pôsobila na najvyššej riadiacej funkcii osoba, ktorá koordinovala a usmerňovala podriadených, ktorí plnili ňou zadané pokyny a mesačne jej odovzdávali časť peňazí, ktoré získali páchaním rôznej trestnej činnosti. Tej sa mali dopustiť predovšetkým na území Bratislavského a Trnavského kraja. Obchodovali s omamnými a psychotropnými látkami, zaoberali sa vyberaním poplatkov za ochranu, tzv. výpalného, zabezpečovali zbrane a nástražné výbušné systémy s účelom ich využitia pri páchaní trestnej činnosti a získavali peniaze od osôb, ktoré boli  v organizačnej štruktúre podriadené. V rámci teritoriálneho rozdelenia pôsobísk mali od priamych nadriadených dovolenie páchať rôznu trestnú činnosť pod hlavičkou piťovci. Podmienkou bolo pravidelné odvádzanie časti peňazí získanej z rôznej trestnej činnosti za tzv. ochranu. Do novembra 2011 pôsobil v skupine aj Peter Martiška. Páchal najmä drogovú trestnú činnosť. Peniaze zo zisku boli určené na kúpu zbraní, na odmeny a na páchanie ďalšej trestnej činnosti.

Obzvlášť závažný zločin hrubého nátlaku

Ako príslušník skupiny v roku 2011 zabezpečil u vyššie postaveného člena piťovcov, aby ďalší muž zo skupiny mohol vyberať výpalné a zabezpečovať ochranu. Muž mal z vybratého výpalného odvádzať 30-percentný podiel. Výpalné chcel od žien z erotických privátov. Vytypoval si ich cez internet a objednal sa tam ako zákazník. Spolu s ďalším mužom vnikli na privát a od žien žiadali od 150 do 300 eur za poskytovanie ochrany ako piťovci aj napriek tomu, že o ochranu nikto nežiadal. 

Obzvlášť závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov ich držania a obchodovania s nimi

Minimálne od zač roka 2009 do novembra 2011 sa Martiška v rámci skupiny zaoberal nelegálnym zadovažovaním a následnou distribúciou rôznych druhov omamných a psychotropných látok metamfetamínu a kokaínu v Bratislave a okolí, pričom vystupovali ako piťovci. Postupovali plánovane a koordinovane s cieľom dosiahnuť čo najväčší zisk. Drogy predávali nižšie postaveným členom skupiny a tí koncovým spotrebiteľom, pričom peniaze získané z predaja drog odovzdávali tiež postupne od najnižšie postaveného k najvyššie postavenému. Okrem toho boli mesačne povinní odovzdávať prostredníctvom vyššie postaveného člena skupiny cez sprostredkovateľa paušálne platby vo výške 500 eur za ochranu a za to, že pri svojich nelegálnych aktivitách mohli vystupovať pod menom piťovci. Výšku platby určoval vyššie postavený člen skupiny, ktorý za neuposlúchnutie fyzicky trestal.

Výpalné od žien v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Skutky, ktoré prokurátor pripisuje piťovcom

Medzi skutkami, ktoré prokurátor pripisuje údajným piťovcom vo veľkej kauze, sú najmä zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestné činy súvisiace s nedovolenou výrobou drog a ich následnou distribúciou, trestné činy súvisiace s tzv. vyberaním výpalného a tiež zločiny nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Už v decembri 2012 prokurátor podal obžalobu na časť údajnej skupiny piťovcov aj za skutky, ktoré súvisia s podvodom so získanými hypotekárnymi úvermi z USA. Súd obžalobu neprijal a vrátil do prípravného konania, prokuratúra ju znovu predložila.

Polícia v novembri 2011 urobila záťah na údajných piťovcov. Príslušníci policajnej zásahovej jednotky sa vtedy zlanili z vrtuľníka do dvora rodinného domu v Lamači, v ktorom býva údajný šéf skupiny Juraj Ondrejčák - Piťo a kukláči ho zadržali. Policajti súčasne zasiahli aj na ďalších miestach Bratislavy. Viacerí, vrátane Ondrejčáka, sú vo väzbe.

Výpalné od žien v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Výpalné od žien v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu