Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Piťov spolužiak, ktorý mal zohnať zbrane a bomby, prehovoril: Pohádali sme sa na Silvestra!

Rastislav Horváth Zobraziť galériu (3)
Rastislav Horváth (Zdroj: Foto: topky.sk)

PEZINOK - Zatiaľ, čo početná časť členov údajnej zločineckej skupiny piťovci je za mrežami a čaká na rozsudok, Rastislav Horváth sa snaží z obžaloby vyvliecť. Spolužiaka samotného údajného bossa skupiny Juraja Ondrejčáka alias Piťa, včera na súde vypočúvali pre pôsobenie v zločineckej skupine, pre nedovolenú výrobu drog, pre nedovolené ozbrojovanie, ale aj kvôli útoku na policajtov. Podľa obžaloby pre piťovcov zabezpečoval zbrane a nástražné výbušné systémy. Ten všetko popiera.

„S Jurajom Ondrejčákom sme spolužiaci zo základnej školy. Bývame v rovnakej štvrti. V roku 2008 sme sa na Silvestra pohádali a od vtedy sa nestretávame,“ povedal na súde obžalovaný Rastislav Horváth a dodal: „Viac-menej sme sa vyhýbali jeden druhému, naše stretnutia boli náhodné.“ Na otázky prokurátora hovoril priamo, skoro všetky odpovede boli negatívne. „Nezamestnávali sme sa navzájom, nedával mi mzdu,“ vysvetľoval obžalovaný.

Zbrane a výbušné systémy

Rastislav Horváth alias Obelix alebo tlstý Rasťo figuruje na zozname členov zločineckej skupiny piťovci. Podľa obžaloby patril medzi tých, ktorí podľa polície pre skupinu zabezpečovali zbrane a nástražné výbušné systémy. Tie údajne zabezpečili na výbuch luxusného auta Róberta Trajkova, prezývaného Netvor. Išlo o 400 gramov Tritolu a dva vojenské časové roznecovače. Piťovci mali údajne s Trajkovom spory. Jeho luxusné auto v hodnote 70 tisíc eur vybuchlo v noci 30. marca 2010. Počas tej istej noci vybuchla bomba aj pred domom Ronalda Mišechu, ktorý bol Trajkovovým spolupracovníkom. V tomto prípade malo ísť o prerobený mínometný granát. Inštrukcie ako ho odpáliť, mal dať páchateľom práve obžalovaný.
 

Vypovedali proti nemu

V prípravnom konaní proti nemu vypovedal Jozef Hrica a Viktor Maceják, ktorý sa od údajnej zločineckej skupiny odlúčil a momentálne figuruje ako chránený svedok v kauze piťovci.  

Obžalovaný však poprel, že by Macejáka poznal. K  Hricovi chodil kupovať granule pre psa: „Mal chovateľské potreby, kupoval som u neho potravu pre svojich psov asi raz týždenne, mal odo mňa aj šteňa,“ povedal na súde Horváth a dodal: „Neviem aký mal dôvod Hrica proti mne vypovedať, asi si chce skrátiť trest.“

„Ich výpovede sú v celom rozsahu nepravdivé,“ uzavrel obžalovaný.

piťovci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Všetko popiera

Včera na súde obžalovaný vypovedal, no všetko poprel: „Nikdy som nebol členom skupiny a ani som nebol činný pre skupinu, nikomu som zbraň nepredal, ani výbušniny. Nikdy som nepredával drogy,“ bránil sa Rastislav Horváth.

Obžaloba pripisuje Rastislavovi Horváthovi osem skutkov. Medzi nimi je založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, ako aj nedovolená výroba omamných a psychotropných látok, nedovolené ozbrojovanie a útok na verejného činiteľa.

Minulého roku obžalovaného zastavili policajti na Panónskej ceste v Bratislave. Ich výzvy však ignoroval, nastúpil do auta a odišiel preč. Počas incidentu sa ho však policajti pokúšali z auta vytiahnuť. Pri naťahovačkách si policajtka poranila ruku. Podľa obžaloby mal ohroziť aj druhého policajta:  "Neviem o tom, že by si policajtka ublížila, ja som ju určite neudrel," povedal.

piťovci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Včera v rovnakom čase pokračovalo vo vedľajšej budove Justičnej akadémie pojednávanie s ďalšími údajnými členmi zločineckej skupiny piťovci. Medzi nimi je aj údajný boss gangu Juraj Ondrejčák. Naplánované boli výpovede svedkov, no viacerí sa nedostavili. Ďalšie pojednávania sú v tomto prípade rozvrhnuté na celý november.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu