Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sociálni pracovníci mohli smrti Lucky zabrániť: Bojím sa, že ma rodičia zbijú, povedala im!

Za týmito dverami manželia skrývali Lucku
Za týmito dverami manželia skrývali Lucku (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Hroznej smrti malej Lucky (5), ktorú mal asi pred troma rokmi utýrať jej otčim Juraj Hroták (32), sa dalo predísť. Avšak ľahostajnosť a nezodpovednosť sociálnych pracovníkov prispela k tomu, že dievčatko sa v otrasných podmienkach nedožilo ani svojich šiestych narodenín. Utrápená Lucka im dokonca pár mesiacov pred smrťou sama povedala, že ju rodičia mlátia, no sociálni pracovníci jej neverili! Informovala o tom Tv JOJ.

Zo smrti Lucky, ktorej mŕtve telíčko našli pred dvoma týždňami v jednom z ružinovských bytov, už obvinili jej otčima Juraja Hrotáka. Alexandra, ktorá o smrti dcérky tri roky mlčala, zatiaľ obvinená nebola. Prokuratúra však obdržala trestné oznámenie, v ktorom sa jasne píše, že útle dievčatko mlátil nielen otčim, ale aj vlastná matka. Sociálna kuratela však nekonala.

"Ide o úradníkov Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorí napriek okolnostiam, ktoré im boli či už anonymne alebo inak oznamované, že čo sa v byte deje, ako sa tam s maloletými deťmi zaobchádza," povedal hovorca krajskej prokuratúry v Bratislave René Vanek. V dokumente, ktorý získala Tv JOJ, sa píše, že v októbri 2009, teda tesne pred smrťou dievčatka, sociálni pracovníci klopali na dvere Hrotákovcov. Otvorila im vtedy samotná Lucka, ktorá bola doma sama a s cudzími ľuďmi sa bála rozprávať. Tvrdila, že ak by sa to dozvedeli rodičia, zbili by ju.

Sociálni pracovníci vtedy za dievčatkom zavreli dvere a odišli. Lucka krátko po tom, zomrela. Zaujímať sa o ňu začali až po štyroch rokoch, keď sa Hrotákovcom narodilo ďalšie dieťa. Až vtedy založili spis s dôležitými faktami, ktoré nesmierne podcenili. „Ide aj o ďalšie deti, ktoré sa v tej rodine nachádzali a s ktorými malo byť zaobchádzané tak, že Úrad sociálnej kurately mal nejakým spôsobom zasiahnuť," dodal Vanek.

V súvislosti s prípadom vyšetrovatelia údajne pracujú s ďalším šokujúcim podozrením, že Lucka mohla byť nakazená vážnym ochorením – syfilisom. Ak by sa táto informácia potvrdila, vyšetrovateľov bude zaujímať, ako sa vtedy len 5-ročné dievčatko mohlo nakaziť pohlavne prenosnou chorobou. Vzhľadom na štádium trestného konania a nutnosť vykonania nevyhnutných  znaleckých ako aj všetkých potrebných procesných úkonov, v tomto štádiu konania nie je možné poskytovať  informácie ohľadom konkrétnych  krokov a postupov vyšetrovateľa v tomto konaní,“ uviedla pre Topky bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Lucku Luknárovú našli v utorok (18. septembra) v byte na Koceľovej 6 v bratislavskom Ružinove po tom, ako bol vydaný zatykač na manželov Hrotákovcov, ktorí byt neoprávnene užívali. Polícia vtedy v jednej z izieb našla mŕtve telíčko 5-ročného dievčatka, ktoré tam rodičia skrývali asi tri roky. Z utýrania na smrť bol obvinený jej otčim Juraj Hroták, ktorý svoj čin oľutoval, no k zabitiu nevlastnej dcérky sa zatiaľ nepriznal. Keďže mal týrať aj manželku Alexandru a k ukrývaniu mŕtvej Lucky ju prinútiť, tá vystupuje v otrasnom prípade naďalej ako poškodená. Objavilo sa však niekoľko informácií, ktoré by jej postavenie v prípade mohlo zmeniť. Na dcérku totiž aj po jej smrti brala rodičovské prídavky a niekoľkokrát ju prepoisťovala, aby tak kryla náhle úmrtie. Dievčatko celé tri roky nechýbalo ani lekárom, ani sociálnemu úradu. Ústredie práce už preto podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu