Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V staršej korupčnej kauze padli tresty: Dekan si odsedí 5 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEZINOK – Dekan Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach a bývalý mestský poslanec Košíc František O. (nezávislý, kandidoval na kandidátke Smeru-SD) si má odsedieť päť rokov za korupciu v staršom prípade predaja lukratívnej mestskej nehnuteľnosti.

Špecializovaný trestný súd mu dnes vymeral prísnejší trest ako pri prvom odsúdení v apríli 2010, proti ktorému sa odvolá prokurátorka. Najvyšší súd vlani v júni 2010 rozsudok zrušil a nariadil prekvalifikovať previnenie poslanca tak, že sa ho dopustil ako verejný činiteľ. Z toho vyplýva aj prísnejší trest – pôvodne mu vymeral súd trojročný podmienečný trest. Vtedy dostal aj peňažný trest päťtisíc eur, teraz je to tritisíc eur.

Súd dnes sprísnil aj tresty pre dvoch ďalších obžalovaných v kauze. Jozef M. dostal dvojročný trest s podmienečným odkladom na trojročnú skúšobnú dobu (pôvodne dostal peňažný trest sedemtisíc eur), Mariánovi M. tiež vymerali dvojročnú podmienku, ale len s dvojročným odkladom (pôvodne dostal trest tritisíc eur). Senát Špecializovaného trestného súdu dnes opäť oslobodil ďalšieho bývalého košického mestského poslanca Petra C. (KDH).

Obžalovaní si verdikt nevypočuli osobne. Obhajca Františka O. sa proti rozsudku okamžite odvolal, takže nenadobudne právoplatnosť. Advokáti dvoch ďalších odsúdených si ponechali zákonnú lehotu na rozhodnutie. Prokurátorka sa vzdala práva na odvolanie, využila ho len v prípade oslobodzujúceho verdiktu voči Petrovi C.

Podľa obžaloby obaja mestskí poslanci pomohli podnikateľovi dostať sa k lukratívnej nehnuteľnosti na Hlavnej ulici v Košiciach. Súd napokon rozhodol, že v prípade Petra C. nebolo dokázané, že sa žalovaný skutok u neho stal.

Podľa prokuratúry podnikateľ Jozef M. v roku 2007 prostredníctvom Mariána M., konateľa inej firmy, sľúbil Františkovi O. úplatok 11 285 eur (340-tisíc Sk). Za tieto peniaze mal poslanec podľa vyšetrovateľa za predaj hlasovať a zabezpečiť ďalšie poslanecké hlasy. Peter C. podľa prokuratúry mal zase návrh na predaje predložiť na rokovanie zastupiteľstva vo februári 2008 takým spôsobom, aby sa s nimi poslanci nemohli oboznámiť. V marci 2008 košické mestské zastupiteľstvo schválilo predaj budovy pozostávajúcej z jedného nebytového priestoru a dvoch bytov za celkovú cenu 178 915 eur (5 390 000 korún). Trhová cena vraj bola najmenej dvakrát vyššia.

Obaja poslanci počas prvého súdneho pojednávania spáchanie skutku popreli. Marián M. zas tvrdil, že len zahral divadielko, že treba niekoho podplatiť. V prípade predaja nehnuteľnosti sa údajne angažoval len preto, že zo spoluobžalovaného Jozefa M. chcel mať sponzora svojho poľovného združenia. Úplatky podľa neho reálne nikto nepýtal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu