Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Audítorka u Sokola po odvolaní Bezáka: Zistila nezrovnalosti v účtovníctve!

BRATISLAVA – Pár dní po odvolaní arcibiskupa Róberta Bezáka z Trnavskej arcidiecézy doručila audítorka na generálnu prokuratúru trestné oznámenie. Počas kontroly zistila nezrovnalosti v účtovníctve počas obdobia, keď arcidiecézu viedol Ján Sokol.

Len tri dni od odvolania arcibiskupa Trnavskej diecézy Róberta Bezáka prijala generálna prokuratúra trestné oznámenie. Podala ho audítorka, ktorá vykonávala kontrolu práve na Bezákov pokyn. Audit má preveriť financovanie arcidiecézy v období, keď bol arcibiskupom Ján Sokol. „O detailoch oznámenia nemôžem hovoriť,“ povedala audítorka pre denník SME.  

Audítorka tvrdí, že konala podľa paragrafu zákona, ktorý prikazuje písomne informovať orgány činné v trestnom konaní, ak počas auditu zistia skutočnosti, ktoré môžu „naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu hospodárskeho, trestného činu korupcie alebo trestného činu proti majetku". Predstavitelia diecézy potvrdili, že o audite aj o podaní vedeli. Ani oni, ani odvolaný biskup Bezák celú udalosť nechcú komentovať.

Vyjadriť sa nechcela ani Konferencia biskupov Slovenska. Hovorca Konferencie Jozef Kováčik povedal, že dnes bude vo funkcii nový hovorca diecézy aj apoštolský administrátor biskup Ján Orosch. Samotný Vatikán však po odvolaní Bezáka informoval, že Orosch bude spadať priamo pod neho, KBS sa preto podľa Kováčika nebude vecou zaoberať.

Paradoxné je, že práve Bezáka, ktorý upozorňoval na Sokolove účtovníctvo už od roku 2010, odvolal pápež pred pár dňami. Sokol mal podľa neho bokom milióny korún, ktoré neboli riadne vydokladované. Sokol tvrdil, že nešlo o peniaze úradu, ale o štipendiá a dary na opravu kostolov. Audítorka nechcela povedať, či predmetom trestného oznámenia boli tieto podozrenia, audit podľa nej stále beží. Bezákovi blízki hovoria, že práve jeho snaha sprehľadniť financovanie diecézy ho stála funkciu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu