Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Starčeka obrali o úspory. Polícia radí, ako sa nedať nachytať

Ilustračné Foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Namiesto dolárov našiel v taške papierové vreckovky. Podvodníci použili dojímavý príbeh a opakovaný scenár, keď v stredu dopoludnia zneužili dôverčivosť starčeka z Bratislavy a obrali ho o 5385 eur.

Ako uviedla polícia, podvodníci zastavili muža (82) na ulici a požiadali ho, aby k nim nasadol do auta a ukázal im cestu do jednej z bratislavských nemocníc. "Povedali mu, že potrebujú požičať finančnú hotovosť 2.385 eur na operáciu ich priateľa s dieťaťom, ktorí sú v nemocnici po dopravnej nehode a 3000 eur pre odťahovú službu," uviedla polícia.

Starčekovi odovzdali náplecnú látkovú tašku, v ktorej mala byť údajná finančná zábezpeka, doláre v bližšie neurčenej sume. Po tom, ako do dohodnutej hodiny nevrátili poškodenému požičané peniaze, zistil, že v taške sú papierové vreckovky.

Bratislavskí policajti vyšetrujú prípad ako trestný čin podvodu. Súčasne vyzývajú predovšetkým starších ľudí k zvýšenej ostražitosti. Upozorňujú aj na prípady, kedy sa seniori môžu stať obeťou podvodníka a radia im, ako sa zachovať:

Niekto Vás osloví, že jeho kamarát mal nehodu a potrebuje požičať peniaze na zaplatenie ošetrenia v nemocnici a ponúkne Vám ako zálohu inú cennú vec: neverte mu, zdravotná pomoc sa poskytuje bezplatne každému.

Niekto Vám zavolá domov a predstaví sa ako Váš príbuzný – syn, dcéra, vnuk a žiada Vás o finančnú pomoc s tým, že pošle pre peniaze kamaráta:  zavolajte ihneď  vášmu príbuznému, za ktorého sa vydáva, nedávajte peniaze osobe, ktorú nepoznáte.

Niekto Vás osloví, že je pracovníkom poisťovne alebo inej finančnej inštitúcie a ide vám vrátiť preplatok, predloží bankovku nominálnej hodnoty 500 eur s tým, či mu máte vydať: ihneď volajte políciu.

Vo všetkých prípadoch, kedy sa Vám zdá správanie ľudí podozrivé a myslíte si, že máte dočinenia s podvodníkom, kontaktujte bezodkladne políciu. Informovala o tom Petra Hrášková z bratislavského policajného riaditeľstva.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu