Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ešte sa nedá povedať, že epidémia koronavírusu v Číne vrcholí, tvrdí WHO

(Zdroj: SITA/AP/Maxim Slutsky)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok v Ženeve uviedla, že je ešte príliš skoro tvrdiť, že epidémia koronavírusu v Číne vrcholí. Dodala však, že streda bola prvým dňom, keď celkový počet nových prípadov v Číne klesol.

Počet úmrtí na vírus v pevninskej Číne stúpol o 73 prípadov na 563 a potvrdených nakazených ľudí v druhej najväčšej ekonomike na svete bol vyše 28.000. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra Reuters. Predstaviteľ WHO Mike Ryan povedal, že v čínskej provincii Chu-pej, centre epidémie, je neustály nárast v počte prípadov, ale tento nárast nezaznamenali v ostatných provinciách. WHO zvolala na budúci týždeň na 11. a 12. februára vedeckú konferenciu, kde odborníci stanovia, ktoré testy, sľubné lieky a očkovacie látky sa budú vyvíjať ďalej, aby poslúžili v boji proti koronavírusu.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na tlačovej konferencii novinárov informoval, že zdravotnícka organizácia patriaca pod OSN pozve vedcov z celého sveta aj z Číny, aby vytýčili prvoradé úlohy výskumu a koordinovali celú snahu pri hľadaní účinných liekov aj vakcín. Toto vedecké fórum sa bude konať v utorok a stredu v Ženeve a budú tam aj niektorí "virtuálni" návštevníci. WHO oznámila, že medzi prítomnými budú čínski vedci, ale nespresnila, či "virtuálnymi" účastníkmi budú tí, čo nemôžu cestovať vzhľadom na zákazy, karantény alebo ďalšie dôvody.

Šéf WHO povedal, že to, čo vedci robia, je ešte len "tieňový box". "Pri víruse máme ešte mnoho neznámych, napríklad jeho prenosnosť a závažnosť. Musíme ho z tieňa preniesť na svetlo, aby sme naň mohli správne zaútočiť," dodal Tedros, ktorého citovali aj agentúry AP a TASS. Tedros prirovnal súčasnú snahu k zrýchlenému úsiliu vyvinúť vakcíny a vedeckú liečebnú metódu pri epidémii eboly v západnej Afrike v rokoch 2014 - 2016. Varoval však, že nájdenie účinných liekov a vakcín proti novému koronavírusu si ešte vyžiada značný čas.

Viac o téme: EpidémiaúmrtiaČínaOSNKoronavírusWu-chanSvetová zdravotnícka organizáci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu