Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smrteľná infekcia vyvoláva paniku: Neverte týmto klamstvám a mýtom okolo koronavírusu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Chinatopix)

PEKING – Prepuknutie nákazy, ktorá od objavenia sa v Číne infikovala už vyše 4 500 ľudí a rozšírila sa do 15 krajín, vyvolalo aj sériu mnohých falošných tvrdení na sociálnych sieťach. Služba AFP Fact Check Service vybrala niekoľko z nich

– V Austrálii sa niekoľko stokrát zdieľal príspevok na Facebooku, ktorý uvádzal zoznam potravín a miest v Sydney kontaminovaných novým kmeňom koronavírusu. Istá lokalita spomínaná 27. januára identifikovala rôzne druhy ryže, sušienok a cibuľových krúžkov, ktoré údajne obsahujú stopy vírusu. Príspevok tiež tvrdil, že „úrad výskumu chorôb“ vykonal testy a objavil kmeň na niekoľkých predmestiach Sydney. Miestny zdravotnícky úrad však agentúre AFP oznámil, že uvedené miesta nepredstavujú pre návštevníkov žiadne riziko a uvedené potraviny sa neobjavili v zozname stiahnutého tovaru potravinového úradu Nového Južného Walesu.– Na Facebooku sa ocitlo video s vyše 88-tisíc zdieľaniami, ktoré údajne ukazuje trh vo Wu-chane, kde sa kmeň vírusu objavil po prvý raz. V skutočnosti bolo video natočené na indonézskom trhu. Klamlivý príspevok bol zverejnený na účte z Filipín 26. januára 2020. Zábery ukázali netopiere, potkany, hady a sortiment ďalších živočíšnych mäsových výrobkov predávaných na rušnom trhu. Avšak spätné vyhľadávanie obrázkov pomocou kľúčových snímok extrahovaných z videa viedlo k ďalšiemu identickému klipu YouTube nahranému 20. júla 2019. Video bolo v skutočnosti zachytené na trhu Langowan v indonézskej provincii North Sulawesi.

Smrteľná infekcia vyvoláva paniku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung, Repro foto Twitter/Katie Hopkins)
– V príspevku zo Srí Lanky na Facebooku zdieľanom niekoľko tisíckrát sa uvádza, že lekári predpokladajú, že celá populácia mesta Wuhan – 11 miliónov obyvateľov – pravdepodobne zomrie na nový koronavírus. Čínske úrady takúto prognózu nikdy neuviedli. V súčasnosti neexistuje žiadna vakcína proti novému kmeňu koronavírusu. Americké centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb však uviedli, že väčšina ľudí sa uzdraví sama. V príspevku sa tiež uvádzalo, že vírus by sa mohol liečiť konzumáciou mäsa čínskej kobry, ale zatiaľ sa to nepotvrdilo.

– Viaceré príspevky na weboch Weibo, Twitter a Facebook zdieľané v januári tvrdili, že najlepší čínsky lekársky odborník na dýchanie Zhong Nanshan povedal, aby si ľudia vyplachovali ústa roztokom slanej vody, aby sa predišlo infekcii spôsobenej novým vírusom. Toto tvrdenie je však falošné. Tím expertov uviedol, že fyziologický roztok „nový“ vírus „nezabije“ a vyzval ľudí, aby neverili ani nezdieľali lekársky nepresné online fámy. Svetová zdravotnícka organizácia tiež informovala agentúru AFP, že neexistuje dôkaz o tom, že soľný roztok chráni pred infekciou novým koronavírusom.

Smrteľná infekcia vyvoláva paniku:
Zobraziť galériu (3)

– Príspevky na Facebooku a Twitteri tvrdili, že nový koronavírus bol vytvorený zámerne – vrátane tvrdenia, že bol vyrobený americkými centrami pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Vo Francúzsku sa na sociálnych sieťach roznieslo tvrdenie, že ľudia boli kontaminovaní novým koronavírusom v regiónoch Val d'Oise, Savojsko, Lot-et-Garonne a Pyrenees-Orientales. Tieto nepravdivé správy obsahovali aj snímky vytvorené tak, aby vyzerali ako snímky obrazoviek z niekoľkých francúzskych spravodajských zdrojov. S týmito snímkami sa však manipulovalo digitálne. V spomínaných regiónoch neboli potvrdené žiadne prípady.

Viac o téme: MýtyTwitterFámyKlamstvá o koronavíruse
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu