Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Koronavírus útočí na Európu: Nemecko potvrdzuje prvý prípad zabijaka v Bavorsku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Sebastian Gollnow/dpa via AP)

BONN, PARÍŽ, VIEDEŇ – Muž z okresu Starnberg v Bavorsku bol infikovaný patogénom, uviedol hovorca nemeckého ministerstva zdravotníctva v Mníchove v pondelok neskoro večer. Riziko nákazy novým koronavírusom sa v Nemecku v súčasnosti považuje za nízke.

Ako uvádza nemecký denník Bild, prvý potvrdený prípad nákazy novým koronavírusom zaznamenali v Nemecku u muža, ktorý sa nakazil po tom, ako do jeho firmy Webasto v okrese Starnberg v Hornom Bavorsku prišla na školenie žena z Číny. Bavorské ministerstvo zdravotníctva ešte v pondelok potvrdilo, že u muža žijúceho v meste Starnberg, ktoré leží 30 kilometrov juhozápadne od Mníchova, bol potvrdený nový koronavírus. Pacient je hospitalizovaný v mníchovskej klinike Schwabing. Podľa Štátneho úradu pre zdravie a bezpečnosť potravín (LGL) je pacient v Bavorsku v klinicky dobrom stave, ako sa uvádza v správe. „Je monitorovaný a v izolácii.“ Žiadne informácie o veku či štátnej príslušnosti nakazeného však predstavitelia ministerstva neposkytli. Firma Webasto medzitým uviedla, že po návšteve Číňanky sa vírusom nakazili až dvaja ľudia. Okrem muža zo Starnbergu sa údajne nakazil aj ďalší zamestnanec v neďalekom meste Stockdorf, kde má tento podnik svoje sídlo.

Koronavírus útočí na Európu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gisanddata.maps)
Hovorca ministerstva zdôraznil: „Riziko, že bavorská populácia sa nakazí novým koronavírusom, sa v súčasnosti podľa pracovnej skupiny LGL pre infekčné choroby a inštitútu Roberta Kocha považuje za nízke. Ľuďom, ktorí sú v kontakte s pacientom, bol podrobne vysvetlený postup ošetrovania a boli informovaní o možných príznakoch, hygienických opatreniach a spôsoboch prenosu.” V Európe boli už skôr hlásení traja infikovaní, všetci Francúzi, ktorí sa predtým zdržiavali v Číne.Vírus môže spôsobiť pľúcnu chorobu, na ktorú už zomrelo v Číne vyše sto ľudí - väčšinou starších pacientov s chronickými chorobami. Celkový počet chorých na celom svete sa v utorok podľa čínskej štátnej televízie zvýšil na vyše 4 500. Je to skok o vyše 1 700 prípadov v porovnaní s hlásením z predchádzajúceho dňa. Iba v postihnutej provincii Hubei bolo hlásených ďalších 24 úmrtí.

Na liečenie tohto ochorenia neexistuje ochranné očkovanie ani špeciálna terapia. Symptómy vrátane suchého kašľa, horúčky a dýchavičnosti môžu byť zmiernené liekmi. Podľa súčasného hodnotenia odborníkov sa zdá, že nové ochorenie pľúc je vo väčšine prípadov mierne, možno dokonca aj bez príznakov.

Koronavírus útočí na Európu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/DunyaToday)

Nový patogén je veľmi podobný vírusu spôsobenému epidémiou SARS v rokoch 2002 až 2003. V tom čase podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie bolo v Nemecku od novembra 2002 do júla 2003 zaznamenaných deväť prípadov. Neboli však žiadne úmrtia.

V dôsledku choroby chce stále viac krajín dostať svojich občanov späť z najviac postihnutých regiónov. Plánujú to Veľká Británia, Belgicko, Japonsko, Francúzsko a Spojené štáty americké. Nemecká federálna vláda tiež zvažuje prípady Nemcov, ktorí sú ochotní opustiť Čínu. Posúdi sa možná evakuácia, uviedol minister zahraničných vecí Heiko Maas (SPD).Prezident RKI Lothar Wieler v rozhovore pre nemeckú televíziu ZDF v pondelok ráno povedal, že Nemecko je „absolútne pripravené“ na nový vírus, a to aj prostredníctvom cvičení zdravotníckych orgánov. Je obzvlášť dôležité, aby sa možné choroby rozpoznávali veľmi skoro. Nemecké letiská, prostredníctvom ktorých by sa mohol vírus zaniesť do Nemecka, sú „veľmi dobre pripravené“. V prípade pandémie je jasné, aké opatrenia treba prijať na letiskách a na klinikách, uviedol spolkový minister zdravotníctva Jens Spahn (CDU).

U susedov si môžu vydýchnuť 

Testy na prítomnosť koronavírusu u neplnoletej Číňanky, ktorú s príznakmi ochorenia hospitalizovali na infekčnom oddelení Sliezskej nemocnice v Opave, majú negatívny výsledok. Dievča letecky pricestovalo pred 12 dňami z Číny a malo vysoké teploty.
V týchto dňoch je na návšteve u babičky, nemocnica oceňuje reakciu starej mamy. V nedeľu večer kontaktovala primára infekčného oddelenia Petra Kümpela, telefonicky mu opísala situáciu a dostala od neho odporúčanie, aby sa obe zdržiavali doma v karanténe. Vzorky krvi a stery odobrali dievčaťu zdravotníci infekčného oddelenia v Opave v pondelok ráno za prísnych podmienok a odoslali ich do referenčného laboratória v Prahe. Žena postupovala správne, že vnučkin stav konzultovala s primárom telefonicky a neodviedla ju na pohotovosť alebo do čakárne plnej ľudí. 

Pražskí záchranári previezli v utorok dopoludnia z hotela vo štvrti Nusle do nemocnice skupinu cudzincov, ktorí mali horúčku a nedávno sa stretli s človekom z oblasti zasiahnutej koronavírusom. Ide len o preventívne opatrenie, nákaza šíriaca sa z Číny nie je u nich potvrdená. Podľa ich hovorkyne Jany Poštovej záchranári len postupujú podľa vopred pripraveného plánu, dohodnutého s hygienickou stanicou. Pri pacientoch, ktorí majú teplotu a ďalšie príznaky ochorenia a posledných 14 dní boli v kontakte s niekým z ohrozených krajín, používajú zdravotníci špeciálne odevy a sanitku.

Aj vo Viedni sa oba ďalšie prípady podozrenia na nakazenie novým typom vírusu ukázali ako negatívne. Uviedla to v utorok tlačová agentúra APA. Podľa vyjadrenia Viedenského združenia liečebných ústavov (KAV), na ktoré sa agentúra odvoláva, lekári nepotvrdili nákazu ani v jednom z týchto prípadov. V rakúskej metropole v súčasnosti neevidujú žiadnu ďalšiu osobu, ktorá by mohla byť novým vírusom infikovaná. Bližšie neidentifikovaní pacienti - žena a muž - prišli nezávisle od seba do nemocnice s príznakmi ochorenia podobného chrípke po tom, ako pricestovali z Číny.

 

 

 

Francúzskych pacientov prepustia

Vo Francúzsku, kde boli potvrdení traja infikovaní, vyšli testy u šiestich ďalších symptomatických prípadov ako negatívne, sú tam teda naďalej evidované tri prípady koronavírusu 2019-nCoV. „Vo Francúzsku nie je žiadny iný prípad,“ uviedol minister zdravotníctva Jérôme Salomon na tlačovej konferencii. Podľa profesora Salomona stav v súčasnosti sledovaných pacientov, z ktorých dvaja sú v Paríži a jeden v Bordeaux, nie je znepokojivý. „Vývoj je však potrebné pozorne sledovať, klinickí lekári venujú pozornosť ich pravidelnej kontrole,“ dodal. Títo traja ľudia budú môcť opustiť nemocnicu, len čo sa lekárske tímy presvedčia, že „už nehrozí žiadne riziko prenosu“.
V Paríži sú dvaja pacienti (31 a 30) hospitalizovaní v nemocnici v Bichate v 18. obvode. V Bordeaux je muž (48) v nemocnici Pellegrin, v „stabilnom a neznepokojujúcom“ stave. Podľa profesora Denisa Malvyho má pacient stále príznaky: „Intenzívny, trvalý kašeľ, nepríjemný a oslabujúci“ a „únava a horúčka“„Vieme, že musíme byť ostražití. Nasledujúce štyri dni nám ukážu, aký je stav. Podľa kontaktov s čínskymi kolegami vieme, že rovnako ako v prípade iných závažných vírusových chorôb je siedmy deň medzníkom a paradoxne sa môže stať, že sa z predtým stabilného stavu zrazu stane neistý,“ dodal profesor Malvy.

Koronavírus útočí na Európu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/DunyaToday)

Japonsko v utorok oznámilo, že novým koronavírusom šíriacim sa z Číny sa nakazil aj muž, ktorý nevycestoval do mesta Wu-chan, epicentra nákazy -, ale nakazil sa priamo v Japonsku. Informoval o tom japonský minister zdravotníctva Kacunobu Kató, píše agentúra Reuters. Infikovaný muž je vodič autobusu vo veku okolo 60 rokov, ktorý žije v meste Nara. Podľa agentúry AFP sa muž zrejme nakazil po tom, ako v januári viezol dve skupiny turistov z mesta Wu-chan. Muža so symptómami chrípky hospitalizovali v sobotu, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Viac o téme: IzoláciaMužNemeckoKoronavírusStarnberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu