Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Známa moderátorka (†67) podľahla zákernej chorobe: Svojou prácou navždy zmenila svet žien!

(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Fanúšikovia známej motoristickej šou smútia. Sue Baker (†67) bola jednou z hlavných tvárí populárneho programu Top Gear, ktorý je dobre známy aj slovenským divákom. Britská novinárka moderovala túto šou viac ako dekádu. V pondelok však jej rodina vydala stanovisko, v ktorom oznámila, že Baker podľahla motorickej neurónovej chorobe.

Sue Baker patrila k známy tváram britského motošportu. V 80. a 90. rokoch moderovala viacero programov, ktoré sa venovali automobilom a takisto bola aj novinárkou. Bola vnímaná ako priekopníčka, ktorá otvorila ženám dvere do dovtedy mužského prostredia.

V roku 1980 sa po prvýkrát objavila ako moderátorka v obľúbenom programe Top Gear. Šou však v tejto dobe bola typickým programom pre motoristov, ktorý bol výrazne odlišný od novodobých sérii, ktoré sú skôr zábavným programom. 

Baker začala svoju púť v Top Geare v štvrtej sérii a stala sa jeho neodmysliteľnou súčasťou. V tomto programe vydržala dlhých 11 rokov, kedy ju nahradil Jeremy Clarkson. Toho diváci poznajú z novších sérii tohto programu.

Rodina o smrti známej moderátorky informovala v pondelok prostredníctvom vyhlásenia, ktoré zdieľalo viacero známych denníkov, medzi nimi aj Mirror„S hlbokým zármutkom vás musíme informovať o smrti Sue. Bola naša zbožňovaná mama, starká a svokra. Zomrela dnes ráno v jej dome a s rodinou po svojom boku. Bola talentovanou novinárkou, moderátorkou a milovala zvieratá. Mala kariéru, ktorú by jej mohol závidieť každý, ale všetko robila s takým pôvabom, že bola obdivovaná a rešpektovaná každým, kto ju poznal. Pre veľa ľudí znamenala hrozne veľa. Ďakujem všetkým, čo ju počas jej boja s chorobou podporovali," napísala smútiaca rodina.

Podľa slov rodiny bojovala posledné roky s motorickou neurónovou chorobou. Toto ochorenie postihuje nervy, ktoré ovládajú fungovanie svalov v tele. Najčastejšou formou je amyotrofická laterálna skleróza, ktorá je známa aj ako ALS.

Na Twitteri si ju svojimi komentármi uctilo veľké množstvo fanúšikov motošportu. „Je mi veľmi ľúto, že Sue Baker zomrela. Bola priekopníčkou žien v televízii," napísal jeden z nich. Jej smrť si pripomenulo aj viacero portálov a stránok, ktoré sa venujú svetu automobilov. 

Viac o téme: Sue Baker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu