Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

TERMÍN korunovácie Karola III. je známy: Nebude to na výročie Alžbety II., palác oznámil iný špeciálny dátum!

Už je známy dátum korunovácie Karola III. Zobraziť galériu (3)
Už je známy dátum korunovácie Karola III. (Zdroj: Profimedia)

LONDÝN - Britský kráľ Karol III. bude oficiálne korunovaný 6. mája 2023 vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Oznámil to v utorok Buckinghamský palác. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Buckinghamský palác s radosťou oznamuje, že korunovácia Jeho Veličenstva kráľa sa uskutoční v sobotu 6. mája 2023," uvádza Buckinghamský palác vo vyhlásení. Korunovačnú ceremóniu povedie canterburský arcibiskup Justin Welby. Po Karolovom boku bude korunovaná i kráľovná manželka Kamila.

Galéria: Princ Charles a jeho osudové ženy:

"Korunovácia bude odrážať dnešnú úlohu monarchu a bude hľadieť do budúcna," uvádza Buckinghamský palác. Zároveň dodáva, že súčasťou ceremónie budú i dlhoveké tradície a slávnostná pompéznosť. Viac detailov o korunovácii zverejnia neskôr. Predpoveď, že Karol III. bude korunovaný na výročie korunovácie Alžbety II., sa tak nenaplnila. 

Ceremónia sa nakoniec uskutoční v iný špeciálny dátum - 6. máj je totiž aj dňom narodenia najstaršieho syna princa Harryho a jeho manželky Meghan. V deň korunovácie svojho dedka, oslávi Archie svoje 4. narodeniny. 

V deň dedkovej korunovácie oslávi malý Archie 4. narodeniny.
Zobraziť galériu (3)
V deň dedkovej korunovácie oslávi malý Archie 4. narodeniny.  (Zdroj: Profimedia)

Ide o prvú korunováciu britského panovníka od roku 1953, kedy bola korunovaná Alžbeta II. Očakáva sa, že bude ukážkou podrobne naplánovej a nacvičenej pompéznosti, uvádza AFP. Termín korunovácie bol oznámený približne mesiac po úmrtí kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela 8. septembra vo veku 96 rokov na škótskom zámku Balmoral.

Alžbeta bola najdlhšie vládnucou britskou panovníčkou a na tróne zotrvala 70 rokov. Karol sa stal novým kráľom okamžite po jej smrti. Korunovácia sa tradične koná až niekoľko mesiac po nástupe nového panovníka na trón. Predtým musí uplynúť kráľovský smútok a predchádzajú jej rozsiahle prípravy. Alžbeta II. bola korunovaná 2. júna 1953 – 16 mesiacov po nástupe na trón.

Kráľa Karola III. slávnostne korunujú budúci rok v máji
Zobraziť galériu (3)
Kráľa Karola III. slávnostne korunujú budúci rok v máji  (Zdroj: SITA/AP/Jonathan Brady)

Viac o téme: Karol III.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu