Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Hudobník obvinený zo znásilnenia: V obľúbenej kapele SKONČIL!

Orri Páll Dýrason
Orri Páll Dýrason (Zdroj: twitter/ajplus)

LOS ANGELES - Bubeník Orri Páll Dýrason po obvinení zo znásilnenia odišiel z islandskej avant-rockovej kapely Sigur Rós. Losangeleská umelkyňa Meagan Boyd obvinila 41-ročného Dýrasona v príspevku na Instagrame, ktorý neskôr zmazala, že ju v roku 2013 dva razy znásilnil. Zvyšní členovia formácie, spevák a gitarista Jónsi Birgisson a basgitarista Georg Hólm neskôr prostredníctvom sociálnej siete Facebook oznámili, že jeho rozhodnutie prijali, aby sa mohol proti "mimoriadne vážnym" tvrdeniam brániť v súkromí.

Dýrason sa na Facebooku poďakoval priateľom a rodine za podporu napriek vážnym obvineniam a zároveň vyzval ľudí, aby sa upokojili a neťahali do tejto záležitosti jeho rodinu, najmä manželku. "Toto nie je súdny proces, len Meaganine slová na internete proti mojim," poznamenal s tým, že sa v súvislosti s obvinením rozhodol odisť zo skupiny, pretože nechce, aby ovplyvnilo dôležitú a krásnu prácu, ktorú spravili v uplynulých rokoch.

Magazín Rolling Stone, ktorý obvinenie na Instagrame videl pred jeho zmazaním, uvádza, že Dýrason umelkyňu podľa jej slov znásilnil dvakrát počas jednej noci, ktorú s ním strávila, keď Sigur Rós v Los Angeles nahrávali album Kveikur (2013). Napadnutie údajne neohlásila a roky o ňom mlčala z mnohých dôvodov. "Mala som pocit, že by mi nikto neveril," napísala údajne Boyd s tým, že si pripadala nezodpovedná za to, že Dýrasonovi verila len preto, že bol v kapele, ktorú mala rada a rešpektovala ho ako umelca. K tomu, aby verejne prehovorila, ju vraj inšpirovala Christine Blasey Ford, ktorá vypovedala proti kandidátovi na sudcu Najvyššieho súdu USA Brettovi Kavanaughovi.

Sigur Rós sa pohybujú na scéne od roku 1994. Debutovali o tri roky neskôr štúdiovkou Von, po ktorej nasledovali albumy Ágaeis byrjun (1999), ( ) (2002), Takk... (2005), Med Sud I Eyrum Vid Spilum Endalaust (2008), Valtari (2012) a Kveikur (2013). Medzi najznámejšie skladby formácie patria napríklad Glósóli, Ekki múkk, Varúd či Fjögur píanó. Dýrason sa ku kapele pridal v roku 1999 po tom, ako po nahrávaní druhej štúdiovky odišiel predchádzajúci bubeník.

Viac o téme: ZnásilnenieOrri Páll DýrasonSigur Rós
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu