Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hviezda upírskej ságy v Karlových Varoch: Dostala cenu prezidenta festivalu

Robert Pattinson Zobraziť galériu (5)
Robert Pattinson (Zdroj: SITA/Photo by Danny Moloshok/Invision/AP)

KARLOVE VARY - Cenu prezidenta karlovarského festivalu dostal britský herec Robert Pattinson. Včera mu ju na záverečnom ceremoniáli festivalu odovzdal Jiří Bartoška. Pattinson je známy predovšetkým z upírskej filmovej ságy Súmrak, cenu ale dostal za "výraznú spoluprácu na zásadných snímkach súčasných režisérskych veličín autorského filmu".

Pattinson zaujal aj režisérske legendy ako Davida Cronenberga (film Cosmopolis) alebo Wernera Herzoga (Kráľovná púšte). Tridsaťdvaročný Pattinson sa narodil v Londýne, kde tiež ako teenager začal s herectvom v Barnes Theater Company. Okrem postavy upíra Edwarda Cullena zo ságy Twilight má za sebou napríklad snímky Nezabudni na mňa alebo Voda pre slony. Na festivale včera predstavil futuristický western Rover z roku 2014, kde si Pattinson zahral po boku Guya Pearcea.

Podľa kritikov Pattinson zatiaľ najväčší dojem urobil vlani s krimi Dobré časy, v ktorej stvárnil hlavnú úlohu a ktorá bola uvedená v Cannes. Rozpráva o bratoch, ktorí sa neúspešne pokúsili vylúpiť banku, pomalší z nich skončil v cele a Pattinsonov hrdina pre neho musí zohnať peniaze na kauciu - počas jedinej noci a za každú cenu. Niektorí recenzenti o filme s nadsádzkou písali ako o gangsterskom Rain Manovi. Ďalšou známou rolou Roberta Pattinsona je postava študenta Cedrica Diggoryho v snímke Harry Potter a Ohnivý pohár.

Viac o téme: Robert Pattinson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu