Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tak a je to za nami: Kráľovská rodina sa poďakovala verejnosti za podporu

Po skončení obradu sa princ Harry a Meghan Markle previezli v kočiari a pozdravili všetkých sledovateľov kráľovskej svadby Zobraziť galériu (6)
Po skončení obradu sa princ Harry a Meghan Markle previezli v kočiari a pozdravili všetkých sledovateľov kráľovskej svadby (Zdroj: SITA)

WINDSOR - Britská kráľovská rodina sa poďakovala ľuďom, ktorí v sobotu pricestovali do Windsoru, i tým, ktorí na celom svete sledovali svadbu princa Harryho s herečkou Meghan Markle. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter ešte raz zablahoželali mladomanželom, vojvodovi a vojvodkyni zo Sussexu.

Svadobné oslavy ukončila recepcia a ohňostroj vo Frogmore House, neďaleko Windsorského hradu. Na súkromný večierok, ktorý usporiadal ženíchov otec princ Charles, bolo pozvaných 200 najbližších priateľov a členov rodiny. Ako svadobný dar dal Harry svojej manželke akvamarínový prsteň, ktorý kedysi patril jeho matke, princeznej Diane.

Tak a je to
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Harry a Meghan si povedali áno v Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor. Ženích navliekol neveste na prst obrúčku z waleského zlata, ktoré bolo darom od jeho starej mamy, kráľovnej Alžbety II., nevesta mu zase navliekla obrúčku z platiny. Tú princ Harry plánuje, na rozdiel od svojho brata či otca, nosiť, čím poruší kráľovskú tradíciu. Meghan, rovnako ako princezná Diana v roku 1981 a vojvodkyňa Catherine v roku 2011, nesľúbila Harrymu pred oltárom poslušnosť, ale že ho bude "milovať, podporovať, ctiť a chrániť". Nevestu k oltáru odviedol princ Charles namiesto jej otca, ktorý sa na svadbe nemohol zúčastniť. Harryho svedkom počas obradu bol jeho brat princ William.

Na sobáši za zúčastnili viacerí členovia kráľovskej rodiny. Okrem kráľovnej Alžbety II., jej manžela princa Filipa a princa Charlesa to boli aj Charlesova manželka Camilla, ženíchova teta princezná Anna, jej dcéra Zara Tindall, ženíchove sesternice princezné Beatrice a Eugenie a strýkovia princ Andrew a princ Edward či vojvodkyňa Catherine s deťmi princom Georgeom a princeznou Charlotte.

Tak a je to
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Medzi hosťami, ktorí sa zúčastnili na obrade boli Oprah Winfrey, Idris Elba, James Blunt, George a Amal Clooneyovci, David a Victoria Beckhamovci, Carey Mulligan s manželom Marcusom Mumfordom, Elton John, James Corden, Serena Williams s manželom, kolegovia Markle zo seriálu Kravaťáci (2011), strýko princa Harryho Charles Spencer, ktorý je bratom jeho zosnulej matky princeznej Diany, či rodina Harryho švagrinej vojvodkyne Catherine vrátane jej sestry Pippy Middleton s manželom Jamesom Matthewsom.

Tridsaťtriročný syn princa Charlesa a zosnulej Diany a o tri roky staršia rodáčka z Los Angeles tvoria pár od roku 2016. Harry dal Meghan zlatý snubný prsteň s tromi diamantmi, ktorý sám navrhol. Dva z týchto diamantov pritom svojho času patrili princovej matke. Herečka pred sobášom prijala krst aj konfirmáciu anglikánskej cirkvi.

Princ Harry so svojou
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Novomanželia sa hneď nevydajú na svadobnú cestu, krátko po slávnosti ich už totiž čakajú prvé povinnosti. Dvojica sa 22. mája zúčastní na záhradnej párty v Buckinghamskom paláci pri príležitosti očakávaných 70. narodenín princa Charlesa. Manželia budú po svadbe bývať v Nottingham Cottage v Kensingtonskom paláci.

Viac o téme: SvadbaPrinc HarryMeghan Markle
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu