Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Svet obletela smutná správa: Zomrel legendárny komik Jerry Lewis

Jerry Lewis Zobraziť galériu (4)
Jerry Lewis (Zdroj: SITA/AP)

LOS ANGELES - Vo veku 91 rokov americký komik Jerry Lewis zomrel dnes. Oznámil ju americký filmový časopis Variety, podľa ktorého zomrel vo svojom dome v Las Vegas.

Lewis, vlastným menom Joseph Levitch, začal svoju kariéru ako herec a režisér vo veku 15 rokov. Po druhej svetovej vojne sa prehlávil hlavne spoločnými filmami v spolupráci s o deväť rokov starším hercom a spevákom Deanom Martinom, s ktorým spolupracoval až do polovice 50. rokov.

Las Vegas Review-Journal uviedol, že Lewis zomrel dnes ráno z prírodných príčin v Las Vegas obklopený jeho rodinou. "Slávny komik, herec a legendárny bavič Jerry Lewis zomrel vo veku 91 rokov vo svojom dome v Las Vegas so svojou rodinou vo veku 91 rokov", uviedli jeho príbuzní vo vyhlásení.

Lewis sa narodil v rodine ruských Židov. Obaja rodičia pracovali v zábavnom priemysle a Lewis sa objavil v jednej z ich vystúpení vo veku päť rokov. Sám sa potom presadil v šesťdesiatych rokoch s filmami, ako napríklad Zamilovaný profesor alebo Hotelový poslíček. Neskôr mal úspech v roku 1982 v hlavnej roli v snímke Martina Scorseseho Kráľ komédie, v ktorom hral s Robertom de Nirom.

Pracoval aj na Broadwayi a v roku 1995 sa stal najväčšou platenou hviezdou za úlohu pána Applegateho v muzikále Damn Yankees. V jednom rozhovore povedal, že kľúčom k jeho úspechu je to, že si zachoval vlastnosti dieťaťa. "Mal som ohromný úspech s tým, že som bol úplný idiot. Hľadím na svet očami dieťaťa, pretože je mi deväť. Uviazol som v tomto štádiu a postavil sme na tom svoju kariéru," povedal v roku 2002.

Lewis bol tiež neúprosným hostiteľom každoročnej dobročinnej akcie v prospech ľudí so svalovou dystrofiou. Senát mu udelil ocenenia v roku 1976 a o rok neskôr bol nominovaný na Nobelovu cenu za mier. V neskoršom živote si vľak vypočul kritiku za rasistické vyhlásenia. Lewis bol známy svojimi pravicovými politickými názormi.

Lewis bol dvakrát ženatý a má sedem detí. Po šesťdesiatych rokoch nasledovali zdravotné problémy, pri ktorých užíval lieky proti bolesti. Od roku 1982 prežil dva infarkty.

Viac o téme: Jerry Lewis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu