Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bob Dylan si Nobelovu cenu osobne nepreberie: Vraj má už iný program

Bob Dylan Zobraziť galériu (5)
Bob Dylan (Zdroj: SITA/AP)

ŠTOKHOLM - Americký folkrockový spevák Bob Dylan si v decembri vo Švédsku osobne nepreberie Nobelovu cenu za literatúru. Oznámila to dnes Švédska akadémia, ktorá každoročne rozhoduje o laureátoch tohto ocenenia. Od hudobníka dostala list, v ktorom sa ospravedlnil, že sa na slávnostnom podujatí nebude môcť zúčastniť pre "skôr dohodnuté záväzky", informovala stanica BBC.

Dylan (75) je podľa akadémie "veľmi poctený" udelením tejto ceny a praje si, aby si ju mohol prebrať osobne. Jeho povinnosťou však bude do budúcoročného júna verejne vystúpiť s tzv. nobelovskou prednáškou na tému súvisiacu s udelenou cenou. 

Dylan nie je prvou osobnosťou, ktorá si Nobelovu cenu neprevezme osobne; v rokoch 2005 a 2007 tak učinili napríklad literáti Harold Pinter či Doris Lessingová. Udelenie Nobelovej ceny Dylanovi vyvolalo v októbri rozruch, samotný spevák sa k tomu dlho nevyjadroval. Niektorí analytici to pripisovali jeho nejednoznačnému postoju k Nobelovej cene. Dylan získal ocenenie za "vytvorenie nových básnických výrazov v rámci veľkej tradície americkej piesne", vyhlásila akadémia. Odovzdávanie cien sa bude konať tradične 10. decembra vo švédskej metropole Štokholm.

Viac o téme: Bob DylanNobelova cena za literatúru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu