Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Problémy Suchánka z Tele Tele: Takto ho poznačila kariéra zabávača!

Michal Suchánek Zobraziť galériu (4)
Michal Suchánek

PRAHA - Herec Michal Suchánek tvorí v posledných rokoch nerozlučnú dvojicu s Richardom Genzerom, kedysi tanečníkom, v súčasnosti je ale často skôr terčom vtipov drobnejšieho partnera.

Štýl ich humoru nevyhovuje každému, napriek tomu ale majú Suchánek s Genzerom verné publikum, ktoré sa baví pri repríze televízneho Tele Tele, talkshow Mr GS alebo improvizačného programu Partička. Suchánek, ktorý 29. júla oslávi päťdesiatku, pritom už ako študent dostal šancu rovno v Národnom divadle.

"Babička zo Sobotky bola šťastná, že Míšánek je v Národnom. Okrem toho som mal za predstavenie 400 korún a keď som ich za mesiac odohral desať, tak som bral 4000 korún," spomínal na začiatky kariéry herec, ktorý zaujal publikum už ako roztomilý chlapček z detského domova v televíznom filme Antonína Moskalyka Neskoré leto (1974). Bolo mu vtedy deväť rokov. O osem rokov neskôr ako študent konzervatória skvelo stvárnil Káju vo filme Sněženky a machři.

Podobné typy - teda okuliarnatých nesmelých mladíkov - hral Michal Suchánek pred kamerou veľmi často, objavil sa napríklad v seriáli Tretie poschodie (1985) a objavil sa aj v slávnom Smyczkovom filme Prečo? (1987). Koncom 80. rokov dostal niekoľko drobných rolí na javisku Národného divadla, režiséri ho obsadili napríklad do Shakespearových hier Kráľ Henrich IV. a Márna lásky snaha. Na prvej scéne však strávil Suchánek len necelé tri roky, posledné predstavenie odohral v apríli 1990.

"Potom mi ale František Ringo Čech ponúkol väčšie role, väčší plat, úhradu cestovných nákladov a mladšie kolegyne, takže som z Národného divadla odišiel," povedal s malou porciou pre neho typickej nadsádzky Suchánek, ktorý na začiatku 90. rokov začal okrem recesistického Čechového dočasného divadla hrať aj v pražskom Činohernom klube. Na javisku v ulici Vo Smečkách sa Michal Suchánek objavuje aj dnes (hrá v inscenácii Glengarry Glen Ross režiséra Ondřeja Sokola). Práve s hercom a hlavne uznávaným divadelným režisérom spojil od konca 90. rokov Suchánek svoju kariéru, a to nielen tú divadelnú. Sokol režíroval mnoho dielov televízneho programu Tele Tele, ktorý bežal na Nove v rokoch 2000 až 2007 a v ktorom Suchánek s Genzerom (a tiež Žilková a Jozef Carda) prvýkrát balansovali na tenkej hranici medzi humorom a trápnosťou. Zostava Suchánek, Genzer a Sokol, doplnená väčšinou o Igora Chmeľu, sa potom od roku 2011 stretávala aj v programe Partička.

Improvizačnú show podľa zahraničného vzoru, ktorá sa z obrazovky rozrástla aj na zájazdové predstavenia, priniesla Michalovi Suchánkovi asi najväčšiu slávu. "Sme v kontakte s divákmi a nevieme, čo bude za ďalších dvadsať sekúnd. To je zaujímavejšie ako nejaké zabehnuté role," hovorí Suchánek, ktorý ale nemá príliš rád výrazné prejavy priazne, ktorých sa mu dostáva v civilnom živote. "Ľudia si jednoducho myslia, že keď robíš srandu v televízii, že po tebe môžu chcieť akýkoľvek nezmysel," posťažoval si.

Syn známeho športového novinára a komentátora Jaroslava Suchánka je vôbec známy tým, že sú mu kontakty s ľuďmi skôr nepríjemné. "Doma je Michal tichý a málovravný tatko, ktorý trávi každú voľnú chvíľu so svojimi deťmi," povedal o ňom raz Suchánek senior. Okrem svojich dvoch detí má Michal Suchánek ešte dve vášne - motorizmus a šport. Trabanta si kúpil už na konzervatóriu, potom ich vystriedal celý rad - a "po dvadsiatom piatom aute už to prestal počítať".

Šport, to je v Suchánkovom poňatí hlavne hokej. "Odmalička som fanúšik Slavie, s niekoľkými hráčmi som kamarát," zveril sa. K hokeju viedol odmalička aj syna, ktorý to dotiahol až do klubu Slávia junior. Teraz ale dvadsaťštyriročný Jáchym koketuje s herectvom, tento rok sa spolu s Michalom Suchánkom objavil vo filme Vybíjaná. Umelecké sklony zdedila po otcovi (ale asi aj po matke tanečnici a choreografke) tiež o šesť rokov mladšia dcéra Berenika, študentka konzervatória, ktorá dostala nedávno úlohu v muzikáli Evita.

Viac o téme: Richard GenzerMichal Suchánek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu