Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Thajská Miss dopadla ako Kormúthová: Kvôli Facebooku bez korunky!

Velúrí Ditsajabutová Zobraziť galériu (3)
Velúrí Ditsajabutová (Zdroj: SITA)

BANGKOK - Thajská kráľovná krásy Velúrí Ditsajabutová sa vzdala svojej korunky miestnej Miss Universe, ktorá jej umožňovala zúčastniť sa aj celosvetového súťaženia v tejto kategórii. Urobila to po tom, čo sa jej príspevok na sociálnej sieti Facebook stretol s ostrou kritikou spoločnosti. Dopadla teda rovnako ako redaktorka RTVS Kristína Kormúthová, ktorú jej neuvážený príspevok na rovnakej sociálnej sieti stál napokon pracovné miesto v televízii.

Thajská kráľovná krásy zverejnila na Facebooku príspevok, v ktorom ostro kritizovala politické hnutia červených košieľ, ktoré podporovalo bývalú premiérku Jinglak Šinavatrovú. „​Som naštvaná na všetkých týchto diabolských bojovníkov. Mali by byť všetci popravení,“ zverila sa Ditsajabutová na svojej mikroblogovej stránke. Zrejme súkromne mienený prejav, umiestnený v rámčeku pod názvom "čo si práve myslí", vyvolal v polarizovanej spoločnosti vášnivú odozvu, ktorá sa neobmedzila len na kritiku jej politického zmýšľania, ale tiež jej zovňajška.

"Pripomienky namierené proti mne boli tvrdé," povedala následne kráľovná krásy na tlačovej konferencii, kde nedokázala udržať slzy. „​Povedala som, že je mi to ľúto. Chápem, že som osobnosťou verejného života,“ dodala. Svoje účty na internetových mikroblogoch Twitter a Facebook radšej zrušila.

Podobný osud postihol nedávno aj slovenskú redaktorku Kristínu Kormúthovú. Tá pred takmer mesiacom prišla o prácu vo verejnoprávnej RTVS, kvôli jej vyjadreniu na sociálnej sieti Facebook. Tmavovláskin súkromný príspevok plný emócií totiž mnohí chápali rasisticky.

Od vojenského prevratu v roku 2006 je Thajsko zmietané politickou krízou, ktorá rozdelila spoločnosť na stúpencov a odporcov mediálneho magnáta Tchaksina Šinavatra. Ten bol pred ôsmimi rokmi zvrhnutý armádou a prinútený od tej doby žiť v exile. Po návrate civilnej vlády sa k moci dostala Šinavatrova sestra, ktorej aktivita vyvolala nové búrky a krvavé strety medzi oboma tábormi. Po tom, čo jej ústavný súd nariadil kvôli zneužitiu jej právomocí odstúpiť, vykonala armáda v máji nový prevrat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu