Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tajomstvá filmu Pelíšky: Neplánovaná nahota, horiace vlasy aj bitka!

Záber z kultovej komédie Pelíšky Zobraziť galériu (6)
Záber z kultovej komédie Pelíšky

PRAHA – Množstvo improvizácie a zábavy, ktorá sa tak ľahko nezunuje! Hoci je príbeh kultovej českej snímky Pelíšky zasadený do minulého režimu, už takmer 15 rokov si drží miesto medzi najobľúbenejšími komédiami. Vďačí za to nielen brilantnému hereckému obsadeniu, ale aj humoru, ktorý vznikal počas nakrúcania celkom spontánne. Čo všetko sa na obraz dostalo úplnou náhodou a ktoré detaily vám doteraz možno unikli?

Značnej miery improvizácie a kreativity sa pri nakrúcaní filmu Pelíšky, ktorý ste mohli vidieť včera na Markíze, dočkal Jaroslav Dušek stvárňujúci náruživého učiteľa Sašu. Tomu najviac sadli scény, v ktorých sa neúspešne vrhal na svoju filmovú partnerku:

► Jeho legendárne hlášky o tom, ako prišiel s ponukou kvalitného sexu či erotickou predohrou so skleneným ťažítkom, v scenári pôvodne neboli. Pochádzajú z hlavy herca a z pochopiteľných dôvodov sa okamžite ujali.

► Idylickým vyvrcholením Štedrého večera bola v učiteľových očiach vášnivá milostná avantúra. Pri týchto scénach sa Dušek ponúkol, že pôjde donaha. Napokon však zostal v trenírkach.

► Krušné chvíle Jaroslav zažíval v okamihoch, kedy mu od plynového ohrievača začali horieť vlasy. Táto scéna sa totiž opakovala celkovo až šesťkrát a herec si nakoniec musel vziať príčesok, pretože oheň mu spálil príliš veľkú časť vlasovej pokrývky hlavy.

► Hoci Dušek patrí k neodmysliteľným súčastiam mnohých českých divadelných hier a filmov, dlhodobo sa herectvu nevenuje. Prepadol učeniu starých Indiánov, podľa ktorého už dlhé roky neužíva žiadne lieky a energiu prijíma zo slnka. Veľmi často tak drží pôst a snaží sa žiť nanajvýš ekologickým spôsobom života.

Pelíšky - Posteľová scéna

V komédii Pelíšky si na svoje prídu predovšetkým fanúšikovia Bolka Polívku a Miroslava Donutila. Ide o v poradí tretí film, kde sa táto dvojica stretla pred kamerami spoločne, vďaka čomu priniesla mnoho nápadov:

► Keď filmoví bratia predvádzajú, ako sa pije vodka v zákope, padnú hlášky ako „Maršal Malinovskij!“ či „Brašuleeee...“. Toto všetko sa však v pôvodnom scenári nenachádzalo. Na kratučký okamih pozorné oko diváka môže za Donutilovou hlavou vidieť kúsok plameňometu.

Pelíšky - Maršal

► Oživenie do komédie priniesla aj prskavka, ktorú Bolek Polívka zapichol do vyčesaného „banánu“ kolegyne Simony Stašovej (pani Šebkovej). V tomto prípade však takisto nedostal pokyn od režiséra a išlo o čistú improvizáciu. Zaujímavosťou je, že u herečky nemuseli používať žiadnu parochňu – každý účes bol vytvorený z jej vlastných vlasov.

Pozoruhodným vývojom si prešla tiež postava otca Krausa, ktorú nenapodobiteľným spôsobom stvárnil Jiří Kodet:

► Režisér Jan Hřebejk pri tejto roli od samého začiatku myslel práve na Kodeta, no pred nakrúcaním ich vzťahy neboli práve najlepšie. Keď Jan pozbieral odvahu a oslovil ho, príprava nezačala podľa režisérových predstáv – Kodet kvôli novým a boľavým zubom šušlal. Nakoniec sa však s úlohou stotožnil tak, že si za ňu právom vyslúžil prestížne ocenenia.

► Kraus sa vo filme dostane do zaujímavej situácie s vyššie spomínaným učiteľom Sašom. Ten sa totiž na chodbe školy opýta: „Hledáš někoho, soudruhu?“ a vzápätí dostane poriadnu ranu palicou. Táto scéna nielenže v scenári pôvodne nebola, no Jaroslav Dušek si z nej odniesol modrinu na niekoľko dní.

Pelíšky - Súdruh

► Rola pani Krausovej pôvodne prischla Ive Janžurovej, no tá sa kvôli svojej poverčivosti odmietla zmieriť s tým, že vo filme zomrie. Úlohy sa teda pre istotu vzdala a pred kamerami ju nahradila slovenská umelkyňa Emília Vášáryová. Janžurová však môže banovať aj za takouto legendárnou hláškou z úst Jiřího Kodeta v originálnom znení: „Hekla jsi, neříkej, že ne. Proč bys jinak hekala, kdyby ti bylo dobře? Tady celé dny chodím po bytě a pozoruju tě, jak bledneš jako smrt, ztrácíš se mi před očima. Mě přece můžeš všechno říct, i to, že ti není dobře! Hekla jsi, teď jsi hekla! A popři to. Dcera je drzá, a starý hypochondr tady neustále heká a heká! Já, válečný invalida a kripl po třech infarktech, hekám snad? Obtěžuji tím někoho? Neobtěžuji!“

Pelíšky - Hekla jsi

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu