Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Problémy s pohrebom herečky Jiráskovej (†81): Môže za to Lucie Bílá!

Lucie Bílá s chorou Jiřinou Jiráskovou približne mesiac pred jej smrťou. Zobraziť galériu (5)
Lucie Bílá s chorou Jiřinou Jiráskovou približne mesiac pred jej smrťou. (Zdroj: Facebook)

PRAHA - Zdržuje! Jiřina Jirásková (†81) po dlhšom trápení zomrela tento pondelok. Jej telo ale spočinie v zemi zrejme až po takmer dvoch týždňoch. Nie je tomu na vine pitva, ktorá nakoniec vôbec nariadená nebola. Za všetko môže Lucie Bílá (46). V čase herečkinej smrti sa totiž nachádzala v Barcelone a chystala sa na plavbu loďou. Hoci sa zo zahraničia už vrátila, volala príbuzným a odsunula smútočný obrad na neskorší dátum.

V pondelok odišla z tohto sveta česká herečka Jiřina Jirásková. Smúti za ňou celá umelecká obec a mnohí by sa radi zúčastnili na jej poslednej rozlúčke. Tá sa však bude konať zrejme až koncom budúceho týždňa, čo je dosť nezvyčajné.

Podľa zákona by sa totiž malo telo zosnulého človeka pochovať čo najskôr. Oddialiť ho môže napríklad pitva. Tá však v prípade Jiráskovej nariadená nebola. O posun termínu sa postarala Lucie Bílá. „Všetko sa odvíja od toho, ako to bude mať časovo. Chce sa zúčastniť nielen verejnej rozlúčky a zádušnej omše, ale aj pohrebu na juhu Čiech. Preto sa to odďaľuje,” povedala Blesku herečkina kamarátka a ošetrovateľka Jana Svítivá.

Momentálne to vyzerá tak, že umelkyňa bude zrejme pochovaná v sobotu 19. januára poobede. Ešte predtým však  tento piatok prebehne rozlúčka vo vinohradskom divadle a následne v pondelok zádušná omša.

Od smrti k pohrebu

Telo zosnulých sa väčšinou pochováva do šiestich-siedmich, maximálne ôsmich dní. Vo výnimočných prípadoch do desiatich. Po tejto lehote už nebýva spravidla možné rakvu pri pohrebe otvárať a býva do nej vložená cínová vložka. Telá zosnulých sú do šiestich dní umiestnené len v chladiacom zariadení, po šiestom dni už v mraziacom boxe. (Karel Procházka z pohrebnej služby pre denník Blesk).

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu