Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

TAJOMSTVO komédie Vesničko má středisková: Nebyť tohto OMYLU, vôbec NEVZNIKNE!

Komédia Vesničko má středisková vznikla v roku 1985. Zobraziť galériu (6)
Komédia Vesničko má středisková vznikla v roku 1985. (Zdroj: česká televize)

BRATISLAVA - Komédia Vesničko má středisková patrí k najobľúbenejším česko-slovenským počinom, ktorý v televíznom programe nemôže chýbať ani jeden rok. Aj dnes večer ju na svojich obrazovkách ponúkne verejnoprávna RTVS. Málokto však tuší, že kultový film takmer nevznikol. Nebyť tohto omylu!

Príbeh o vodičovi družstevného nákladiaku a jeho mentálne zaostalom závozníkovi milujú Česi a Slováci celé desaťročia. Vznikol v roku 1985 pod taktovkou režiséra Jiřího Menzela. Scenár však napísal Zdeněk Svěrák, ktorý si v počine aj zahral. Málokto však tuší, že film takmer nevznikol. Až po dlhých rokoch sa prevalilo, že tvorcovia len "hasili problém". 

Ako v minulosti uviedol týždenník Reflex, scenárista Svěrák dostal pre administratívnu chybu dvakrát zaplatené za námet k inému filmu Jiřího Menzela - Na samotě u lesa. A keď potom hrozilo, že by omyl odhalila finančná kontrola, Svěrák dal narýchlo dokopy iný námet. Napísal len zopár stránok o Otíkovi a vodičovi Pávkovi. Návrh scenára sa však dostal do rúk dramaturgovi Václavovi Šaškovi a ten sa v spolupráci s režisérom Menzelom rozhodol film reálne natočiť. A ako sa ukázalo, bol to ten najlepší nápad!

TAJOMSTVO komédie Vesničko má
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Česká televize)

Viac o téme: Vesničko má středisková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu