Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Česko smúti: Zomrel herec z Kamaráda do deště... Skonal deň po narodeninách!

Ivan Vyskočil zomrel len deň po svojich narodeninách. Zobraziť galériu (3)
Ivan Vyskočil zomrel len deň po svojich narodeninách. (Zdroj: Česká televize)

PRAHA - Český umelecký svet prežíva obrovský smútok. Dnes ráno, len deň po svojich narodeninách, zomrel vo veku 94 rokov známy divadelný pedagóg, spisovateľ, dramatik, režisér a herec, profesor Ivan Vyskočil. Diváci si ho môžu pamätať ako profesora Syřiště z filmu Kamarád do deště!

Smutnú správu na sociálnych sieťach oznámili jeho žiaci. „Poslednú dobu ten neodbytný pocit, že to, čo Ivan Vyskočil učil a prinášal, má čím ďalej väčšiu naliehavosť. I keď už niekoľko rokov priamo neučil, bol tu s nami a stále je a bude,“ napísal na web Jan Hančil. 

Česko smúti: Zomrel herec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Česká televize)

Ako herec sa objavoval prevažne v menších či epizódnych úlohách. Zahral si v Perličkách na dně, detektívne Černá punčocha, Akumulátori 1, Králi Ubu, Mazaném Filipovi, naposledy sa objavil v Krajině osudu v roku 2009. Slováci ho však môžu vnímať predovšetkým ako okradnutého profesora Syřiště z filmu Kamarád do deště.

Okrme toho je spoluautorom mnohých dramatických textov, próz, poviedok či rozhlasových hier. Bol spoluzakladateľom Divadla Na zábradlí, Nedivadla. Od roku 1990 učil na DAU na katedre autorskej tvorby a pedagogiky, ktorú založil a priviedol tam svojich spolupracovníkov z Lidové konzervatoře. V roku 2009 získal ocenenie Medaila Josefa Hlávky.

Česko smúti: Zomrel herec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Česká televize)

Viac o téme: Ivan VyskočilKamarád do deště
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu