Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Kráľovná z rozprávky Kráľ Drozdia brada: Depresie a... Pokúsila sa zabiť!

Maria Schell Zobraziť galériu (3)
Maria Schell (Zdroj: Continental Film)

VIEDEŇ - U nás sa objavila v rozprávke Kráľ Drozdia brada, no známa bola v rodnom Rakúsku, Švajčiarsku, Nemecku, ale aj v Hollywoode. Bohužiaľ, pár rokov po natočení česko-slovensko-nemeckého filmu trpela takými silnými depresiami, že sa ako 65-ročná pokúsila o samovraždu. Dnes si pripomíname výročie úmrtia herečky Marie Schell.

Maria Schell sa narodila 15. januára 1926 vo Viedni. Jej otec bol spisovateľ, mama herečka, takže k literatúre a umeniu mala odmalička blízko. V roku 1938 sa jej rodina presťahovala do Švajčiarska. 

Galéria: Maria Schell

Maria tam začala študovať na obchodnej škole, no v roku 1942 ju objavili pre film. Potom sa začala venovať vzdelávaniu v oblasti herectva. Istý čas pôsobila najmä v divadle, potom sa vrátila k nakrúcaniu. 

Maria Schell patrila k najväčším hviezdam nemeckého filmu 50. a 60. rokov a neušla ani pozornosti Hollywoodu, kde si zahrala napríklad po boku Glenna Forda, Caryho Coopera či Yula Brynnera. 

Maria Schell a Glenn Ford
Zobraziť galériu (3)
Maria Schell a Glenn Ford  (Zdroj: MGM)

Zahrala si vo filmoch ako Napoléon, Gervaisa, Bratia Karamazovci, Strom na vešanie, Cimarron, Krycí názov Odesa, Superman, Kráľ Drozdia brada. 

Objavila sa aj v seriáloch Komisár, Miesto činu, Kojak, Derrick, Klan Anny Voss. 

Herečkin brat Maximilian Schell bol tiež známym hercom a v roku 2002 natočil dokument Moja sestra Maria. 

Maria Schell a jej brat Maximilian Schell
Zobraziť galériu (3)
Maria Schell a jej brat Maximilian Schell  (Zdroj: EPO-Film)

Umelkyňa si v živote prešla dvomi rozvodmi, depresiami, pokusom o samovraždu, zdravotnými problémami a zadlžením. „Každá hviezda má naprogramovanú nejakú tragédiu,” povedal Maximilian pri predstavovaní dokumentu. „Veľká sláva a jej pokles na starobu – nedokázala to zvládnuť,” dodal. 

Maria sa pokúsila o dobrovoľný odchod zo sveta v roku 1991, keď mala 65 rokov. Neskôr pre tento pokus o samovraždu používala označenie "moja prvá smrť". Pred tou skutočnou utrpela dve mŕtvice a zasiahla ju aj starecká demencia. Zomrela 26. apríla 2005. „Trpela potichu a nikdy som od nej nepočul sťažnosti. Obdivujem ju za to. Jej smrť mohla byť pre ňu vykúpením. Ale nie pre mňa. je nenahraditeľná,” uviedol Maximilan Schell po smrti svojej sestry. 

Viac o téme: Maria Schell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu