Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nové detaily o smrti slovenskej herečky: TAKTO to bolo naozaj!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Archív Bratislavského bábkového divadla)

BRATISLAVA - V utorok 29. novembra Slovensko zarmútila informácia, že zomrela zaslúžilá umelkyňa, ktorá bola doslova súčasťou detstva mnohých z nás. Do neba odišla herečka s jedinečným hlasom, na ktorý už nikdy nezabudneme. Emília Tomanová nahovorila postavičky ako Puf a Muf či Drobčeka z legendárneho Matelka...

Smutnú správu o smrti ikonickej bábkoherečky na sociálnej sieti oznámila verejnoprávna televízia. „RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí bábkoherečky Emílie Tomanovej, ktorá prepožičala svoj hlas desiatkam detských postáv, medzi najznámejšie patria televízny Drobček z relácie Ma-tel-ko či Puf a Muf,“ uviedli v utorok. 

Nové detaily o smrti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Archív Bratislavského bábkového divadla)

Avšak, podľa informácií Topky.sk, táto správa vyšla najavo až niekoľko dní potom, čo herečka zomrela. Podľa nášho zdroja sa tak malo stať konkrétne ešte 17. novembra. „Zosnulá pani umelkyňa Tomanová zomrela ešte 17. novembra. Stalo sa tak v hospici, kde žila. Zomrela prirodzenou smrťou,” povedal pre Topky.sk náš zdroj. 

Ten dodal, že správa o úmrtí herečky sa dostala na verejnosť oneskorene preto, lebo jej rodina a najbližší si želali smútiť za ňou v pokoji a súkromí. Pozostalým po hereckej ikone vyjadrujeme úprimnú sústrasť a veľa síl na prekonanie žiaľu a bolesti z veľkej straty. 

Nové detaily o smrti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Archív Bratislavského bábkového divadla)

Emília Tomanová bola s bábkami spojená od čias stredoškolských štúdií. Študovala grafiku na Škole umeleckého priemyslu v Bratislave, následne výtvarníctvo i bábkoherectvo na Bábkarskej katedre DAMU v Prahe. Ako výtvarníčka je podpísaná len pod jednou inscenáciou Sedem farieb dúhy (ŠBD, 1959). Oddala sa bábkoherectvu.

Celý svoj profesionálny život (1959 - 1991) strávila v bratislavskom Štátnom bábkovom divadle (dnes Bratislavské bábkové divadlo). Krátko zastávala i funkciu umeleckej šéfky súboru. Jej bábkoherecké výkony boli známe prepracovanosťou a detailnosťou, prejavovala sa v nich znalosť detského adresáta.

V jej repertoári dominovali najmä postavy detí a titulné roly, často zvieracie, ktoré vytvárala i vďaka svojmu špecifickému hlasovému prejavu. Česť jej pamiatke.

Viac o téme: Emília TomanováDrobčekMatelko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu