Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Smutná správa: Zomrela Hana Zagorová!

Hana Zagorová Zobraziť galériu (2)
Hana Zagorová (Zdroj: Martin Přibyl / CNC / Profimedia)

PRAHA - Televízia Prima ako prvá informovala, že vo veku 75 rokov zomrela speváčka Hana Zagorová.

Hana Zagorová v posledných rokoch bojovala s viacerými zdravotnými problémami, nevyhol sa jej ani koronavírus. Aj po prekonaní choroby trpela postcovidovým syndrómom. 

Zomrela Hana Zagorová († 75) (Zdroj: Maarty)

Koncom mája speváčka skončila v nemocnici. „Skolabovala, nebezpečne jej klesol draslík, krvné doštičky, skrátka všetko,“ povedal vtedy českému Blesku jej manžel Štefan Margita. Po pár dňoch sa zdalo, že jej stav sa zlepšuje, bohužiaľ, teraz prišli z Českej republiky smutné správy o jej smrti. Pre televíziu Prima ich potvrdil manažér umelkyne Luboš Kříž. Príčina smrti zatiaľ nebola zverejnená. 

Speváčkin manžel sa v slzách zmohol len na krátku reakciu. „Prepáčte, je to tak čerstvé,” povedal webu Extra.cz. 

Štefan Margita a Hana Zagorová
Zobraziť galériu (2)
Štefan Margita a Hana Zagorová  (Zdroj: TASR)

Hana Zagorová sa narodila 6. septembra 1946 v obci Petřkovice pri Ostrave. Študovala herectvo na Janáčkovej akadémii múzických umení (JAMU) v Brne. Svojím speváckym výkonom zaujala už v roku 1963 v súťaži Hledáme nové talenty.

Pre speváčku bolo dôležité spojenie s basgitaristom Karlom Vágnerom v roku 1973. Umelec zostavil sprievodný orchester, ktorý zároveň aj viedol. Stal sa autorom mnohých Zagorovej piesní a spolu dosiahli veľké profesionálne úspechy. Pôsobil ako jej hudobný aranžér, producent aj manažér. Zagorová vystupovala so speváckym partnerom Michalom Prokopom, ktorého v roku 1975 vystriedal Petr Rezek. S ním nahrala úspešné duetá  ako Asi, asi, Duhová víla alebo Dotazník.

Po rozvode prvého manželstva s tanečníkom Vlastimilom Harapesom sa v roku 1992 stala manželkou slovenského tenoristu Štefana Margitu. S ním v tom čase nahrala albumy Ave (1994) a Ave 2. (1996). V rokoch 1993 - 1998 mala vlastnú televíznu reláciu Když nemůžu spát. Zo zábavného programu, ktorý pripravovala speváčka spolu s manželom Štefanom Margitom, vzišlo CD a DVD Hogo Fogo (2011).

V nedávnych rokoch vznikli albumy ako napríklad  Vyznání (2014), O lásce (2016) alebo Já nemám strach (2018). V roku 2014 získala Diamantovú platňu Supraphonu za vyše 10 miliónov predaných nosičov. Akadémia populárnej hudby ju v apríli 2015 uviedla do Siene slávy českej populárnej hudby. Minulý rok Zagorovej vyšlo CD pod názvom Konečně společně, ktoré nahrala spolu s manželom.

V spolupráci s publicistom Petrom Mackom zmapovala dôležité udalosti života v knihe, ktorá vyšla v auguste tohto roka s názvom Naprosto nezbytná Hana Zagorová.

(TASR)

Viac o téme: Hana Zagorová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu