Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Náhla hospitalizácia Barkolovej: Obrovské bolesti... Skončila na infúziách!

Erike Barkolovej v týchto chvíľach zrejme veľmi do smiechu nie je. Zobraziť galériu (2)
Erike Barkolovej v týchto chvíľach zrejme veľmi do smiechu nie je. (Zdroj: Instagram EB)

BRATISLAVA - Stačí jeden zlý pohyb a... Pohroma je na svete. Erika Barkolová (44) v týchto dňoch rieši nepríjemné zdravotné problémy. Doplatila zrejme na zlé držanie tela. V obrovských bolestiach ju museli náhle hospitalizovať. Aktuálne je napojená na infúziách. Vyskočila jej totiž platnička!

Erika Barkolová žije aktívnym spôsobom života. Pravidelne sa hýbe, cvičí, chodí na túry... No napriek tomu, že posilňuje svoje svaly, stačil jediný zlý pohyb a nevyhla sa problémom s chrbtom. S obrovskými bolesťami skončila v týchto dňoch v nemocnici, kde si ju rovno nechali. Plavovláske totiž vyskočila platnička. 

Galéria: Erika Barkolová kedysi a dnes

Hernia disku, teda vysunutie platničky, postihuje najmä ľudí s dlhodobo zlým držaním tela a oslabenými chrbtovými a brušnými svalmi, no môže prekvapiť kohokoľvek aj pri jedinom nesprávnom zdvihnutí ťažkého predmetu. Vtedy príde povestné rupnutie v chrbte a obrovská bolesť. Po podobnom zážitku sa aktuálne spamätáva aj moderátorka. 

Našťastie jej stav nie je natoľko vážny, aby sa musel riešiť operačne. V nemocnici ju dostanú z toho najhoršieho a zvyšok zostáva na nej. Do svojho tréningového plánu bude musieť zaradiť špeciálne cviky na chrbticu. „Zatiaľ infúzna liečba, riešim následne ďalší postup, rehabilitácia, cvičenie, a tak...“ prezradila pre Topky.sk Barkolová. Prajeme skoré zotavenie!

Čo je to hernia disku?

„Hernia disku je laicky vyklenutie alebo vyskočenie platničky ku ktorému dochádza pri zranení alebo dlhodobom nevhodnom držaní tela, môže však vzniknúť aj pri jednorazovej nadmernej námahe. K degenerácii platničky dochádza prirodzene aj vekom, keď objem vody klesne, čo má za následok stenčenie platničky. Oslabením prstenca sa platnička vysunie mimo tela stavca a zatlačí na príslušný koreňový nerv, čoho následkom je bolesť, vystreľovanie alebo tŕpnutie či znecitlivenie končatín. 

Najrizikovejšie a najčastejšie bývajú hernie v krížovej oblasti L4/L5 a L5/S1. Výraznejšie poškodenie platničky môže už pri menšej záťaži alebo rotácii spôsobiť prasknutie platničky. V rámci prevencie je vhodné vyhýbať sa jednostrannej záťaži chrbtice a dlhému neprerušovanému sedeniu. Sedavú prácu je vhodné kompenzovať posilňovaním s vlastným telom, prechádzkami, bicyklovaním alebo plávaním. Je dôležité byť aktívny, ale zároveň sa treba vyhýbať športom, kde dochádza k otrasom alebo nárazom. 

Veľmi dôležité je spevňovať si brušné a chrbtové svaly, ktoré na seba preberú časť záťaže z platničiek. Fyzioterapeutický program a plán s vhodne nastavenými cvikmi by mal odporučiť fyzioterapeut,“ priblížil pre Topky.sk skúsený fyzioterapeut Pavol Silanič.

Náhla hospitalizácia Barkolovej: Obrovské
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Instagram E.B.)

Viac o téme: Erika Barkolová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu