Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovenská kráska vyzýva na pomoc: Situácia je strašná... Ak by zvieratá nezachránili, zomreli by či skončili na mäso!

Situácia je strašná! Zobraziť galériu (6)
Situácia je strašná! (Zdroj: Nina Vančová)

ČATAJ - V poslednom období sa na sociálnych sieťach šíri výzva pre pomoc občianskemu združeniu Kone ľuďom. Je to miesto neďaleko Senca, kde nielen kone, ale aj psi dostávajú druhú šancu na život. Aktuálne ich však pre nezhody s majiteľmi pozemku musia presťahovať. A desiatkam zvierat hrozí, že ďalšiu šancu nedostanú...

Kone ľuďom pôvodne sídlili v dedinke kúsok od Senca. Z tohto miesta sa stala oáza plná šťastných tvorov, kde zvieratá, ktoré boli pôvodne na odpis, opäť dostali šancu žiť. Spomínané občianske združenie sa ujalo koní, či psov, ktoré si mnohokrát vzali z útulkov alebo od pôvodných majiteľov. A neraz pod hrozbou, že pokiaľ sa nemých duší niekto neujme, na druhý deň zomrú. Alebo skončia "na mäso" pre tigre.

Slovenská kráska vyzýva na pomoc: Situácia je strašná... Ak by zvieratá nezachránili, zomreli by či skončili na mäso! (Zdroj: Topkyk)

Svoj domov tu tak našli napríklad aj kone, ktoré už nedokázali dosahovať požadované športové výkony alebo boli choré. Členovia OZ-ka im na vlastné náklady zabezpečili domov, potravu i lekársku starostlivosť, vrátane potrebných operácií či dlhodobej liečby. Kone vrátili späť do života, vytvorili jazdiareň pre verejnosť a za symbolické sumy poskytovali tréningy jázd či vychádzky. 

Aj vďaka týmto príspevkom či finančnej pomoci dobrých ľudí sa im darilo držať združenie nad vodou a posyktovať zvieratám všetko, čo potrebujú. Lenže potom prišlo k situácii, kedy sú nútení sa odsťahovať. Jedným z dôvodov je napríklad aj počet psov, ktoré u nich našli útočisko. Spolu so sťahovaním ich náklady vyústili do nepredstaviteľných rozmerov.

Modelka Soňa Štefková so šéfkou združenia Kone Ľuďom Evou Piknovou
Zobraziť galériu (6)
Modelka Soňa Štefková so šéfkou združenia Kone Ľuďom Evou Piknovou  (Zdroj: Topky)

Aktuálne zakotvili v obci Čataj, no všetko musia vybudovať odznova. K úsmevu na tvári im nepomohli ani ceny stavebných materiálov, ktoré za posledný rok astronomicky zvládli. Keď sme sa na miesto prišli pozrieť, oporu im poskytovala aj ich ambasádorka - modelka a budúca mamina Soňa Štefková. 

Soňa hovorí, že na mieste, akým sú Kone ľuďom, by raz chcela vychovávať aj vlastné deti.
Zobraziť galériu (6)
Soňa hovorí, že na mieste, akým sú Kone ľuďom, by raz chcela vychovávať aj vlastné deti.  (Zdroj: Nina Vančová)

Sonička spolu so šéfkou združenia Evou Piknovou pre Topky.sk poskytli rozhovor, kde nám vysvetlili, aká je situácia vážna a ako im môžu ľudia pomôcť. Termín je totiž šibeničný a z pôvodného miesta sa musia vysťahovať presne na konci augusta. Zvieratá však nedokážu presunúť, kým pre ne nemajú príbytky. A čo najviac potrebujú? Nechýbajú len peniaze - ale aj každá pracovitá ruka či krmivo. Viac sa dozviete v našom rozhovore vyššie! 

Viac o téme: Kone ľuďom. Soňa Štefková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu