Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nora Mojsejová prehovorila o tom, čo prežila za mrežami: Bolo to mučenie, plakala som v kúte!

Nora Mojsejová prehovorila o tom, čo prežila za mrežami! Zobraziť galériu (4)
Nora Mojsejová prehovorila o tom, čo prežila za mrežami!

BRATISLAVA - Uplynulo už viac ako 6 rokov odvtedy, čo sa Nora Mojsejová mohla opäť konečne zhlboka nadýchnuť. V októbri 2014 sa dočkala a dala zbohom múrom košického väzenia po tom, čo 13 mesiacov strávila vo vyšetrovacej väzbe kvôli obvineniam z viacerých daňových podvodov...

Teraz sa rozhodla prehovoriť o tom, čo vo väzbe prežívala. Dohnala ju k tomu aktuálna situácia vo verejnom i politickom dianí, keďže podľa nej by ľudia nemali vynášať ortieľ a vyjadrovať k niečomu, čo sami neprežili. Kontroverzná Košičanka súhlasí s tým, že podmienky vo vyšetrovacej väzbe sú mizerné, no vinníkom je podľa nej prechádzajúca vláda, ktorá ich za 12 rokov nastavila.

Galéria: Nora Mojsejová

Vo videu, ktoré zverejnila, niekoľkokrát zaznela veta "kto bol vtedy minister". Podľa Nory sa právoplatne odsúdení majú vo väzení lepšie ako tí, ktorým zatiaľ vina nebola dokázaná. „Nasrala som sa, keď som videla Kaliňákovú tlačovku. A vôbec nie preto, že je smerák. Mám na to svoj názor a môžem sa k tomu vyjadriť, pretože ja som to prežila. A teraz poviem presne, ako to všetko bolo. Celá tá po**baná väzba,” začala Mojsejová. 

„Tri noci v diere. Na*até, našikané. Žiadna teplá voda, iba studená. Tam sa môžeš napiť, žiadne umývanie tri noci. A ja som žena. Čiže budeme sa tu teraz rozprávať o tom, keď sa to dotýka mocných, že ako oni trpia? Lebo si mysleli, že nikdy na nich nepríde, tak sa tým vôbec nezaoberali,” nedala si servítku Nora a súhlasila s otázkou na tlačovke, kde sa novinári pýtali, či by nebolo na čase prehodnotiť podmienky väzby, CPZ a podobne, keďže ide o ľudí, ktorí stále nie sú odsúdení. 

Nora Mojsejová strávila 13 mesiacov vo vyšetrovacej väzbe.
Zobraziť galériu (4)
Nora Mojsejová strávila 13 mesiacov vo vyšetrovacej väzbe.  (Zdroj: Miroslav Vacula)

Ďalej ju vraj vytočilo, že "synáčikovia" sa sťažujú, že otec môže ísť do bufetu iba raz za týždeň. „No to nie je Interhotel! To je jednoducho basa. Raz za týždeň do bufetu a to máš šťastie, že máš peniaze,” odkázala drsne a potom začala hovoriť o ponižovaní obvinených. „So mnou bola baba, ktorá mala 3 deti a pre dva kartóny cigariet tam bola 10 mesiacov. Odchádzala a bola na piatich tabletkách. Mala som čo robiť, aby som ju, chuderku, nejako dala dokopy,” opísala Košičanka.

„Všetci tí, ktorí tam takto boli, môžu súhlasiť, že je to obrovské poníženie. Ale s tým sa musíme vyrovnať. Nielen tí, ktorí sú tam teraz, zažívajú poníženie. Aj my sme zažívali. Dva mesiace som sa nevedela dostať k telefónu, ani s matkou rozprávať. Ani so sestrou. Počas celej väzby som sa s nikým okrem mamy nestretla. Po dvoch mesiacoch som mala návštevu, po dvoch mesiacoch telefón. Takéto sú tam pravidlá,” zhodnotila Nora s tým, že ministerka Kolíková tomuto celému na vine nie je, a znova zopakovala otázku, kto vtedy viedol ministerstvá. 

Nora Mojsejová prezradila, čo prežívala za múrmi väzenia.
Zobraziť galériu (4)
Nora Mojsejová prezradila, čo prežívala za múrmi väzenia.

„Na eskortu ma vozili v autobusoch s putami na rukách. 8 hodín v tom autobuse vydýchanom, kde ani nevidíte, či je svetlo alebo tma, či čo je. S putami na rukách, s jednou prestávkou v Sučanoch, kde nás dali do jednej diery, čo sa ani vyš**ať nemôžete, lebo tam je diera, nie každý do toho vie urobiť potrebu. Takže takéto sú podmienky. Prečo sa to neprehodnotilo, že ten človek ešte ani nie je odsúdený a musí takto trpieť? Áno, je to mučenie. Doslova je to mučenie,” vyhlásila nahnevaná Mojsejová a opäť spomenula bývalého ministra, ktorý má podľa nej tieto podmienky na svedomí. 

Vo videu si zaspomínala aj na to, ako plakávala v kúte svojej cely, spomenula niekoľko ďalších prípadov, prečo sa ľudia dostali do vyšetrovacej väzby a bývalej vláde adresovala drsné odkazy. Viac si vypočujete tu: 

Viac o téme: Nora Mojsejová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu