Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Filmový svet v smútku: Zomrel svetovo uznávaný slovenský kameraman!

Zomrel filmár Igor Luther. Zobraziť galériu (5)
Zomrel filmár Igor Luther. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vo veku 77 rokov zomrel v zahraničí slovenský filmový kameraman Igor Luther. TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Patril k takzvanej novej vlne československej kinematografie 60. rokov minulého storočia. Spolupracoval s režisérmi Jurajom Jakubiskom, Alainom Robbe–Grilletom a po emigrácii do Nemecka aj s Volkerom Schlöndorffom či Andrzejom Wajdom.

Originálnym kameramanským rukopisom obohatil Luther napríklad Jakubiskov film Kristove roky či oscarovú snímku Volkera Schlöndorffa Plechový bubienok.

Igor Luther sa narodil 5. augusta 1942 v Banskej Bystrici. Po maturite pôsobil rok v Československej televízii Bratislava ako prvý asistent kameramana. V roku 1967 ukončil štúdium na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU) v Prahe. Počas štúdia sa zoznámil s režisérmi Jurajom Jakubiskom a Elom Havettom a tiež s českým scenáristom Luborom Dohnalom, s ktorými neskôr spolupracoval.

Filmový svet v smútku:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Jeho celovečerným debutom bol Jakubiskov film Kristove roky (1967). Za kamerou stál Igor Luther aj pri nakrúcaní umelecky výrazných filmov ako Muž, ktorý luže (režisér Alain Robbe–Grillet, 1968), Vtáčkovia, siroty a blázni (režisér Juraj Jakubisko, 1969) či Eden a potom (režisér Alain Robbe–Grillet, 1970).

Po okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy emigroval najprv do Paríža, ale neskôr sa usadil v Hamburgu (vtedy Nemecká spolková republika - NSR), kde úspešne pokračoval vo svojej profesii a stal sa uznávaným európskym filmovým kameramanom. Neoddeliteľnou súčasťou jeho tvorivého štýlu sa stalo využívanie reálneho svetla a širokouhlých objektívov.

Filmový svet v smútku:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Úspešnú spoluprácu nadviazal s nemeckým režisérom Volkerom Schlöndorffom. V roku 1976 s ním nakrútil film Rana z milosti. O tri roky neskôr z ich spolupráce vznikla snímka Plechový bubienok (Die Blechtrommel, 1979), ktorá bola filmovou adaptáciou rovnomenného románu nemeckého spisovateľa Güntera Grassa. Film získal Cenu americkej filmovej akadémie Oscar v kategórii cudzojazyčný film. So Schlöndorffom nakrútil v roku 1990 aj rovnomennú adaptáciu románu kanadskej spisovateľky Margaret Atwoodovej Príbeh služobníčky (The Handmaid's Tale, 1985).

Medzinárodne uznávaný kameraman spolupracoval s radom významných zahraničných režisérov, ako Michael Verhoeven, Ulrich Schamoni, Andrzej Wajda či Michael Haneke, ako aj so slovenskými exulantmi Stanislavom Barabášom, Vojtěchom Jasným a Janom Němcom.

Jeho bohatú kameramanskú filmografiu tvoria okrem iných napríklad snímky MitGift (režisér Michael Verhoeven, Vražedné dedičstvo, 1976), Liebe in Deutschland, Eine (režisér Andrzej Wajda, Láska v Nemecku, 1983), Danton (režisér Andrzej Wajda, 1983) alebo Das Bett (režisér Oskar Reif, Posteľ, 1998) či televízny film Inferno (1973), ktorý režíroval Stanislav Barabáš.

Filmový svet v smútku:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

S bratom, režisérom Miloslavom Lutherom, nakrútil filmy Tango s komármi (2009) a Krok do tmy (2014). Podieľal sa tiež na českom koprodukčnom poviedkovom filme Praha očima... (1999).

Igor Luther dostal nemecké filmové ocenenie Goldene Kamera (Zlatá kamera). Národnú filmovú cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos do slovenskej kinematografie, ktorú udeľuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), si prevzal v apríli 2016.

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová mu 1. januára 2020 udelila Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kinematografie.

Viac o téme: Igor Luther
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu