Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zákerná choroba zabila českú herečku: Na Vianoce mala byť doma, no potom... Toto sa Štěpánkovej (†84) stalo osudným!

Legendárna herečka odišla krátko pred Vianocami. Zobraziť galériu (11)
Legendárna herečka odišla krátko pred Vianocami. (Zdroj: česká televize)

PRAHA - Český herecký svet zasiahla krátko pred Vianocami smutná správa. Do hereckého neba navždy odišla legendárna Jana Štěpánková (†84), ktorú si aj mnohí Slováci pamätajú vďaka jej role doktorky Dany Královej zo seriálu Nemocnica na okraji mesta. Herečku skolilo závažné ochorenie.

Tešila sa na Vianoce, no človek mieni a pán Boh mení - a ju si povolal k sebe. Rodáčku zo Žiliny si v hereckých úlohách obľúbili nielen v Česku, kde prežila svoju kariéru, ale aj na Slovensku. Kto by si ju nepamätal v úlohe doktorky Královej v seriáli z nemocničného prostredia Nemocnica na okraji mesta či jeho pokračovaní Nemocnica na okraji mesta po dvadsiatich rokoch a Nemocnica na okraji mesta – nové osudy.

Do pamäte ľudí sa zapísala ako doktorka Králová.
Zobraziť galériu (11)
Do pamäte ľudí sa zapísala ako doktorka Králová.  (Zdroj: česká televize)

Jana Štěpánková bojovala už od novembra s ťažkým zápalom pľúc, čo v jej veku bolo ešte závažnejšie ochorenie. Hoci ju zápal poriadne potrápil, na Vianoce sa tešila, a plánovala ich prežiť doma. „Na sviatky by som už mala byť doma. Budú ma obskakovať, opatrovať a ja nebudem robiť vôbec nič. A tiež ešte nemôžem nič robiť. Som ešte príliš slabá, hovorili páni doktori,“ prezradila herečka ešte na začiatku decembra pre český Blesk. 

Bohužiaľ, sviatočnej atmosféry v kruhu rodiny sa už nedožila a 18. decembra odišla navždy do hereckého neba. Keby ju potrápil „len“ zápal pľúc, možno by si ešte Vianoce užila. U Jany sa však objavila zrazenina na pľúcach a jej stav sa skomplikoval. Práve táto krvná zrazenina sa sestričke Marie Loukotovej zo seriálu Doktor Martin stala osudnou.

Tešila sa, že sviatky prežije doma s rodinou.
Zobraziť galériu (11)
Tešila sa, že sviatky prežije doma s rodinou.  (Zdroj: česká televize)

S herečkou sa najbližšia rodina a priatelia rozlúčili včera, 21. decembra v obradnej sieni v Motole. Zo známych tvári nechýbala Zlata Adamovská, Petr Štěpánek, Jiřina Bohdalová či Miroslav Donutil. Nielen jeho, ale aj ďalších hereckých kolegov smrť Štěpánkovej zasiahla.

Miroslav Donutil, herec
Zobraziť galériu (11)
Miroslav Donutil, herec  (Zdroj: AFF)

„Som šťastný, že som s Janou mohol točiť Doktora Martina. Vždy sa k nám všetkých chovala krásne, profesionálne a slušne. Blola to úžasná žena aj herečka a budem na ňu veľmi spomínať,“ povedal pre blesk.cz. 

Milena Steinmasslová, herečka
Zobraziť galériu (11)
Milena Steinmasslová, herečka  (Zdroj: Archiv TV Prima)

„Pani Štěpánkovú som prvý raz videla ako štrnásťročná, keď som hosťovala ako páža v divadle S.K. Neumanna. Bola som ňou fascinovaná. Keď sme sa neskôr stretli v seriáli Ranč U zelené sedmy, tá fascinácia sa nezmenila. Imponovalo mi jej herectvo, uvažovanie aj osobnosť. Bolo mi cťou s ňou spolupracovať,“ spomínala Steinmasslová pre český Blesk.

Jan Hrušinský, herec
Zobraziť galériu (11)
Jan Hrušinský, herec  (Zdroj: Facebook J.H.)

„Dozvedel som sa to asi pred hodinou (v piatok, pozn. red.). Myslel som na jej najbližších ľudí z rodiny. Je to veľmi smutné, navyše, keď odišla teraz, dva dni pred Vianocami,“ vyjadril sa Hrušinský Blesku.

Viac o téme: Jana Štěpánková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu