Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľké priznanie Sajfovej manželky Veroniky: Porucha príjmu potravy!

Moderátorka priznala problémy s príjmom potravy. Zobraziť galériu (4)
Moderátorka priznala problémy s príjmom potravy. (Zdroj: TV MARKÍZA)

BRATISLAVA - Otvorila pandorinu skrinku. Veronika Cifrová Ostrihoňová (29) priznala temné tajomstvo, ktoré v sebe ukrývala niekoľko rokov. V mladosti totiž mala problém s jedlom a bojovala s poruchou príjmu potravy.

Všetko spustil (ne)obyčajný diktát z učebnice určenej pre osemročné deti. Text, na prvý pohľad zameraný na pravopis, sa totiž dotýkal témy spojenej s chudnutím. Toto si všimla obľúbená moderátorka, ktorá sa rozhodla text zverejniť a upozorniť na znepokojujúci odkaz, ktorý niesol. „Z cyklu - ako deťom vymývať mozgy od ranných liet," uviedla moderátorka v popise k úryvku. „Schudnúť = uspieť - aspoň podľa diktátu pre tretiakov na základnej."

Príspevok vyvolal rôzne reakcie a na Cifrovej profile rozpútal búrlivú diskusiu. Kým jedni kritizovali text aj situáciu v spoločnosti, druhí prehlasovali, že na texte nezáleží a ide o banalitu. To moderátorku rozhnevalo a rozhodla sa s trpkou skúsenosťou podeliť aj ona sama. „Skúste sa porozprávať s niekým, kto poruchou príjmu potravy trpel. Ja som napríklad jeden z tých ľudí," priznala otvorene moderátorka v diskusii. Či išlo o bulímiu alebo anorexiu, síce neprezradila, no je zrejmé, že veľmi dobre pozná, aký tlak môže vytvárať na mladých ľudí spoločnosť či médiá.

Veľké priznanie Sajfovej manželky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram VCO)

Sympatická blondínka však dnes pôsobí vyrovnane a prezentuje sa aj zdravým životným štýlom. Spoločne s manželom "Sajfom" si doprajú pohyb, kedykoľvek môžu. Zdá sa teda, že Veronika s démonmi z minulosti úspešne zabojovala a nad vážnymi problémami sa jej podarilo zvíťaziť.

Pri mentálnej anorexii ide o vedomé obmedzovanie jedla s cieľom schudnúť. Aj keď chorí hovoria, že nemajú hlad, že sú ‚plní‛, že im netrávi, že nejedia mäso, lepok a podobne, ide o popieranie pocitu hladu a chuti na jedlo. Chorí spočiatku preferujú ‚zdravé‛ potraviny, až neskôr im neostane takmer žiadne povolené jedlo, lebo sa u nich rozvíja silný strach z jedla a priberania.

Mentálna bulímia takisto začína nespokojnosťou s telom, potrebou držať diétu, ale kontrola je postupne narušovaná záchvatmi tzv. vlčieho hladu, pri ktorom chorý odopierané jedlo zje a následne ho s pocitom prejedenia sa vyvracia. Postupne sa ocitá v bludnom kruhu. Prejedanie sa a vracanie sa postupne stáva automatickou reakciou na akékoľvek pocity – osamotenosť, nudu, podráždenie a frustráciu.

Viac o poruchách príjmu potravy sa dočítate tu»

Viac o téme: BulímiaAnorexiaVeronika Cifrová Ostrihoňová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu