Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

18 rokov po smrti Jara Filipa: Toto je jeho mama (89), konečne sa jej splnil obrovský sen!

Emília Filipová Zobraziť galériu (9)
Emília Filipová (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Od smrti hudobníka Jara Filipa uplynulo v lete 18 rokov. Keď odišiel z tohto sveta necelé tri týždne po oslávení 51. narodenín, zasiahlo to celé Slovensko. Najviac ale samozrejme rodinu. Nič nie je horšie, ako keď matka prežije svoje dieťa...

Jaro Filip bol najstarším synom Emílie Filipovej. Tá pracovala ako učiteľka, ale tiež mala blízko k umeniu, konkrétne literárnemu. V štyridsiatke začala písať poéziu a venuje sa tomu dodnes, keď má 89 rokov. 

18 rokov po smrti
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Svoje básničky posielala do rôznych súťaží a získala mnoho ocenení. „Môj doteraz nepremenený literárny sen - držať raz v ruke knihu mojej poézie,” prezradila minulý rok v decembri v rozhovore pre Záhorskú knižnicu Senica. Dnes už túto túžbu môže považovať za splnenú. 

V stredu herec Milan Lasica pokrstil jej zbierku Prelet nad životom. „S Jarom som zažil krásne roky spolupráce a vždy som rozmýšľal o tom, vlastne až doteraz, kde sa v ňom brala tá lyričnosť, poetičnosť, niekedy až romantizmus tých jeho pesničiek," povedal Lasica. „Keď som si prečítal knižku pani Filipovej, zistil som, že jablko nepadlo ďaleko od stromu, že to Jaro zdedil. Vlastne môžem byť rád, že Jaro zhudobňoval moje texty a nie vaše básne,” zavtipkoval smerom k autorke a knihu posypal pierkami.

18 rokov po smrti
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Krstu sa zúčastnila aj speváčka Lucia Šoralová, ktorá je vnučkou pani Emílie, nechýbal ani jej manžel Ondřej Soukup a jedno z ich spoločných detí. V hľadisku sedel tiež spevák Richard Müller, ktorý s Jarom Filipo  spolupracoval v 90. rokoch a vytvorili spolu mnoho úspešných piesní. 

18 rokov po smrti
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Viac o téme: Jaro FilipEmília Filipová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu