Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Emília Vašáryová o hereckej budúcnosti: Ja už si úlohy vyberám!

Emília Vašáryová Zobraziť galériu (4)
Emília Vašáryová (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Emília Vašáryová (75) rozhodne patrí medzi najväčšie česko-slovenské herecké legendy. Už od detstva sa so svojou sestrou Magdou (68) venovala ochotníckemu divadlu a herectvo ako také vyštudovala na bratislavskej VŠMU pred neuveriteľnými päťdesiatimi rokmi. Nie nadarmo sa ešte v ten rok stala členkou Slovenského národného divadla a v roku 2012 bola dokonca vyhlásená za Slovenskú herečku storočia.

Zaslúžilú umelkyňu sme stretli na premiére filmu Čiara, kde si zahrala jednu z hlavných postáv – matku šéfa pašeráckej skupiny Adama, ktorého stvárnil Tomáš Maštalír.

Emília Vášáryová o filme Čiara

Pani Vašáryová, stretli sme sa na premiére filmu Čiara. Ako ste s ním nakoniec spokojná?

Bola som hlavne v Karlových Varoch, kde sa to premietalo. Teraz budeme čakať, čo povedia ľudia na Slovensku. Tam to ale malo veľký úspech, veľmi sa z neho teším. Teším sa, že režisér dostal tú veľkú cenu. To je taký krásny krok k tomu, že už si niekto ten film všimol a znamená to, že mu to veští možno aj príjemnú budúcnosť . A ja im všetkým držím palce.

Keď sme už pri tých Karlových Varoch a ocenení pre režiséra – bola aj nejaká oslava úspechu?

Ja som tam už v ten večer nebola, bola som len pri uvádzaní filmu. Tam bolo 1300 ľudí, nikto z kina neodišiel, ľudia nechceli ani odísť. Tam už to ten úspech akoby veštilo. Ja som potom odišla, nebola som v Karlových Varoch až do konca, takže neviem, to sa musíte spýtať ich. Či oslavovali, to som sa ich aj zabudla spýtať... Ale, samozrejme, že to nejako oslávili, len sme o tom nehovorili.

Zahrali ste si ráznu ženu ale zároveň takú, ktorá bola ochotná pre svoju rodinu obetovať samú seba. Hrala sa vám táto úloha ľahko?

Ja už si úlohy vyberám. A režisér Bebjak je záruka. Ten scenár tiež.  Páčil sa mi, že drží tajomstvo, neprezradí hneď všetko na začiatku. Všetky tie postavy spejú niekde k nejakému svojmu koncu alebo k zmene v živote. Čiže mne sa veľmi páčilo, ako bola moja postava vystavaná. Bola to pre mňa teda výzva. Snažila som sa, robila všetko, čo som mohla.

Vravíte, že si vyberáte, čo si zahráte, no je ešte niečo, čo máte vytúžené?

Nie, nemám nič také. Ale už mám zase nejaké príjemné ponuky. No ale tak ja stále pracujem, ešte ma čakajú nejaké veci v divadle, ale teraz trošku oddychujem.

Viac o téme: Emília Vašáryová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu