Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Magda Vášáryová nahnevala legendárneho Svěráka: Rozhorčený režisér hneď volal Lasicovi!

Magda Vášáryová Zobraziť galériu (6)
Magda Vášáryová

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Projekciu filmov so slovenskou herečkou Magdou Vášáryovou sprevádzajú na tohtoročnom 43. ročníku Letnej filmovej školy (LFŠ) v Uherskom Hradišti zaplnené sály.

Vášáryová v piatok prevzala výročnú cenu Asociácie českých filmových klubov, uvádza filmy, v ktorých účinkovala a dnes popoludní povedie tiež lekciu filmu v odbornom programe. Ponuku viesť workshop dostala prvýkrát. "Rozmýšľam, čo im poviem. Som z toho vydesená," povedala dnes novinárom Vášáryová.

Herečka sa vo filmoch neobjavuje od začiatku 90. rokov, kedy sa vrhla na politickú dráhu. Napriek tomu vraj ešte donedávna dostávala od režisérov ponuky na spoluprácu. Jednou z najväčších bola možnosť stvárniť úlohu v oscarovom filme Kolja.

"Dospelejší Svěrák dokonca telefonoval môjmu mužovi a mladý Svěrák sa hneval, že už nehrám, keď on práve začal režírovať. Dvadsaťšesť rokov som hrala a teraz už 28 rokov nehrám. Ale začínam si to užívať, že som bola jedným zo spolutvorcov vecí, na ktoré dnes ľudia stále chodia. To je príjemné," uviedla Vášáryová.

Nikdy nechcela byť herečkou

Dnes sa bývalá diplomatka venuje práci v Živene, najstaršom ženskom spolku na Slovensku. Založila tiež Inštitút pre kultúrnu politiku. "Nikdy som nechcela byť herečkou, mojou láskou bola matematika. Túžila som byť intelektuálka, čo sa medzi hereckými kolegami tak veľmi nenosí," uviedla.

Herec predstavuje podľa Vášáryovej objekt. "Nie všetci, ako aj ja, znesú tú manipuláciu režisérov vami. Toto bol môj problém v herectve. Kto je intelektuálne zameraný, mal by sa stať dramaturgom alebo režisérom. Ako herec totiž trpí," povedala. Podľa nej je nebezpečné, keď kohokoľvek ľudia oslavujú. "Videla som veľa hercov, herečiek aj politikov, ktorí takto z toho zblbli a už sa potom s nimi nedalo veľa robiť. Prepadnú tomu veľmi rýchlo. To sa potom nedá vyliečiť," povedala.

Chceme byť provinční

Na LFŠ prišla Vášáryová prvýkrát. V piatok sa pri oslavách 50 rokov kina Hviezda ujala predstavenia legendárneho snímku Markéta Lazarová, ktorý následne zhliadli diváci. Film podľa nej mohol byť ešte ďaleko slávnejší. "My sami sme ho zavreli do sejfu. Je dobré si to uvedomiť. My chceme byť také tie provinčné krajiny. Keď vzniká nejaké dielo, niečo, čo to prevyšuje, tak ho zotneme. To robíme my Slováci a vy Česi taktiež. Takých Markét mohlo vzniknúť veľa, ale my z nejakej lojality k ideológii sme tomu zabránili," uviedla Vášáryová.

Súčasnú filmovú tvorbu v Českej republike a na Slovensku nepovažuje za nijak výnimočnú. Z tvorby snímok podľa nej vymizli dramaturgovia, čo nie je dobre. "Mladí ľudia, ktorí chcú byť režisérmi, prestali asistovať majstrom. Musíte ovládať tú profesiu. Každý, kto má 24 rokov, má pocit, že vyhrá v Cannes. Tie filmy sú ako nedonosené deti. Až na výnimky. Filmov ako Pelíšky, kde sú krásne spravené dialógy, je málo," uviedla Vášáryová.

Viac o téme: Magdaléna VašáryováFilmová škola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu