Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Smutná hviezda Geislerová: Nikto ju nechce!

Aňa Geislerová Zobraziť galériu (5)
Aňa Geislerová (Zdroj: profimedia.sk)

KARLOVY VARY - Jedna z najobsadzovanejších českých herečiek Aňa Geislerová bije na poplach. Na filmovom plátne sa objavuje často, poslednýkrát v dramatických rolách, ale túži po tých odľahčených.

"Už zase musím vyhlásiť, že rozprávky sa mi vyhýbajú. Každé leto čakám, až ma niekto osloví, keď sa točia rozprávky na Vianoce, ale nikto ma do nich nechce. Pritom by som brala čokoľvek. Aj moji kamaráti točia rozprávky - a bezo mňa, aj keď tam sú potrební čerti alebo peklo. Viem, že nemôžem hrať princeznú, ale napríklad kráľovnú, vílu či nejakú inú bytosť ... Hrala som raz kráľovnú elfov - a odvtedy nič. V prvom dieli Anjela Pána som bola síce svätou Annou , ale inak naozaj nič, "posťažovala sa.

Obľúbená herečka sa objaví po prázdninách v dvoch dieloch Hřebejkovej trilógie Záhradníctvo. Potom s ním natočila sériu Až po uši pre HBO, čo bude vraj veľmi veselé. Začiatkom novembra však bude hrať obávanú sudkyňu Ľudmilu Brožovú v procese s Miladou Horákovou v celovečernom historickom snímke Davida Mrňka Milada. "Potom by som mala točiť komédiu s Rudolfom Havlíkom, ktorý točil Rozprávky pre Emu, a zrejme aj nejaké detektívky. Ale teraz mám dlhšie pracovné voľno," dodala Geislerová.

K dnešnému ránu bolo na karlovarskom festivale predaných 65.904 vstupeniek, uskutočnilo sa 167 projekcií. Akreditovalo sa tu 9100 ľudí, z toho 7574 filmových fanúšikov. Filmárov je tu viac ako dve stovky, filmových profesionálov približne osemsto. Tlačové stredisko zatiaľ eviduje 541 novinárov.

Témy snímok zaradených do hlavnej súťaže karlovarského festivalu svedčia o tom, že ani tento rok to na prehliadku humoru nevyzerá. Oproti tomu dramaturgia súťaže dokumentov razí líniu intímnych príbehov a neobvyklých osudov. Avšak aj v nej sa nájde niekoľko komediálnych prvkov, takže divák, hľadajúci niečo ľahšieho, by nemal byť sklamaný.

"Politika v nich pochopiteľne nemôže nebyť, pretože tá tvorí väčšinu produkcie dokumentárnej tvorby na svete. Nikdy ale nechceme, aby z toho čnela," povedal umelecký riaditeľ Karel Och. Napríklad v snímke Lekcia francúzskej konverzácie sledujú diváci pätnásť ľudí z rôznych končín sveta, ktorí sú imigrantami vo Francúzsku. Každý týždeň sa schádzajú v rámci kurzov francúzštiny a zverujú si svoje osudy. Mnohí z nich pritom pochádzajú z krajín sužovaných občianskymi vojnami a inými konflikty. Teda aj cez ne sa tam politika dostane.

"Rovnako tak britský dokument Ďalšia čerstvá správa nahliada na imigrantskú krízu skrz novinárov, ktorí okupujú brehy gréckych ostrovov a naberajú historky a príbehy hneď po vylodení imigrantov. To je trošku iný pohľad na veci, o ktorých sa píše v novinách," dodal Och.

Viac o téme: Aňa GeislerováKalovy Vary
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu