Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Bývalý jojkár už roky prežíva peklo, strach, vyhrážky a vydieranie: Obrali ho o syna!

Laco Ďurkovič Zobraziť galériu (14)
Laco Ďurkovič

BRATISLAVA - Toto by nechcel zažiť nikto! Rodičia, ktorí mesiace, ba aj roky bojujú o možnosť vídať svojho potomka po rozchode či rozvode s partnerom, vedia, čo je to za trápenie. Úplná bezmocnosť je to vtedy, ak im v tom ani súdy či sociálka nepomôžu. Mnohokrát robia dokonca pravý opak. Tento pocit pozná aj bývalý redaktor jojkárskeho spravodajstva Laco Ďurkovič (43), ktorý už roky bojuje o svojho jedenásťročného syna Nimia.

So synom mal príkladný vzťah, čo dokazujú desiatky fotografií a videí zo spoločne strávených chvíľ, ktoré roky zverejňoval aj na sociálnej sieti. No teraz však už môže na tieto radostné okamihy iba spomínať. Už viac ako rok svojho syna vôbec nevidel. Chlapcova matka totiž všemožne bráni otcovi v styku so synom. Najprv podľa našich informácií viac ako pol roka nerešpektovala rozsudok a následne na základe falošných obvinení súd otcovi styk so synom zakázal.

„Všetko to začalo pred dvoma rokmi, kedy som sa dal dokopy s Katkou, čo bola kamarátka mojej bývalej partnerky, s ktorou mám syna. Dovtedy sme mali dobrý vzťah napriek rozchodu. Malého sme si striedali a trávil som s ním 40% času. Konflikt medzi nami sa vyostril vo februári 2016. Teraz však máme zo života peklo. Prežili sme si toho už veľa, zrazila nás autom, kde nás mohla zabiť, a to pred zrakmi detí, keď sa Katka snažila syna pripnúť bezpečnostným pásom, ona v momente naštartovala auto a ťahala nás niekoľko metrov, čím zranila nielen moju partnerku, ale aj mňa. Začala podávať na mňa kvantum vymyslených trestných oznámení, že som dieťa týral, chcel uniesť, zanedbával a podobne. Nikdy som však nebol obvinený a všetky boli zamietnuté,“ priznal nám Ďurkovič, ktorý je zhrozený z toho, ako naše úrady konajú.

Napriek tomu, že otec mal platné rozhodnutie súdu, rovnako má niekoľko nezávislých psychologických posudkov, ktoré hovoria v jeho prospech, množstvo fotografií a videí, ktoré poukazujú na jeho otcovské schopnosti a agresiu matky – napriek tomu mu bol zamedzený styk s vlastný dieťaťom a už rok ho vôbec nemohol vidieť. Dokonca existuje aj nahrávka, kde matka priznáva, že prestala podporovať jeho vzťah so synom, „keď prišla Katarína na scénu“(pozn.red., kliknutím na link spustíte nahrávku).

Otec pritom podľa vclastných slov platí poctivo výživné, nikdy sa nedopustil násilia voči synovi, ani voči jeho matke, či porušenia zákona. Tvrdí, že mnohokrát sa snažil s matkou dohodnúť, pozýval ju na mediáciu, alebo terapiu, dokonca aj k matkinej psychologičke, no vždy to vraj odmietla. Podľa jeho slov je dieťa ako v zajatí - traumatizované, psychicky vydierané a nútené klamať, čo je napísané priamo v posudkoch znalcov, a dokonca to priznáva aj samotné dieťa, čo je zachytené na videu, ktoré nahral otec.

Syn dokonca dostal od matky slzný sprej, vraj, aby ho mohol použiť proti otcovi. Pretože počas doby, kedy ho od otca izolovala, chlapca zastrašovala, že ho chce uniesť. Zmena nastala vtedy, keď sa matka ich spoločného syna obrátila na detskú ombudsmanku Vieru Tomanovú. „Tomanová namiesto toho, aby urobila to, čo je dobré pre dieťa, začala konať jednostranne. Podporila marenie súdneho rozhodnutia a začala bezvýhradne podporovať agresorku, bez toho, aby celú vec dôkladne a objektívne prešetrila. So mnou nekomunikovala, vôbec nebrala do úvahy posudky, v ktorých jasne vyznieva, že dieťa má k otcovi pozitívny vzťah. No a sociálka od tej chvíle prestala chrániť dieťa, ale pod vplyvom komisárky pomáhala pripraviť dieťa o otca,“ hovorí bývalý jojkár, ktorý má vo svojej starostlivosti 16-ročnú dcéru, ktorá prospieva v škole i na krúžkoch.

Kedysi mali otec a syn krásny vzťah, dnes svojho syna už rok nevidel.
Zobraziť galériu (14)
Kedysi mali otec a syn krásny vzťah, dnes svojho syna už rok nevidel.

Paradoxne, aj keď je starostlivý otec, druhé dieťa pred ním už rok skrývajú a zakázali mu s ním akýkoľvek kontakt. V akom štáte to žijeme? Veď ja syna milujem, mali sme krásny vzťah a oni to ničia,“ zamýšľa sa Ďurkovič a pokračuje: „Ako to, že sociálka doslova klame súd, nechráni práva a záujmy dieťaťa? Vedome prehliada agresiu a porušovanie zákonov zo strany matky. Nielenže nezabraňuje tomu, že jeden z rodičov bráni v styku, ale tomu ešte aj napomáha. Navyše nechránia, ale do toho zaťahujú aj samotné dieťa, z ktorého spravili doslova rukojemníka. Napriek tomu, že znalecké posudky dokazujú, že ho matka núti klamať, tieto jeho klamlivé výpovede vydávajú za jeho názor a nijako ich nekorigujú. Inštitúcie, ktoré by ho mali chrániť, ho naopak vystavujú takto ďalšiemu psychickému teroru a manipulácii.”

Nedávno sa Laco obrátil listom so sťažnosťou aj na štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Braňa Ondruša, v ktorom ho žiada o prešetrenie zaujatého postupu oddelenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v Bratislave. Doteraz nedostal stanovisko, či ministerstvo vec nejako prešetrí. Rovnako sme sa s otázkami na Ondruša obrátili aj my, no doposiaľ sme odpoveď na žiadnu z nich tiež nedostali.

Video: Takýto skvelý vzťah mali roky Laco spolu so synom. 

Viac o téme: Laco Ďurkovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu