Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Smrť najobľúbenejšej detskej hviezdy Tomáša Holého (†21): Pozrite, čo pre neho spravil úplne cudzí človek!

Tomáš Holý bol detskou filmovou hviezdou. Zobraziť galériu (7)
Tomáš Holý bol detskou filmovou hviezdou.

POLEVSKO/KYTLICE - Pred dlhými 25 rokmi tragicky zahynul herec Tomáš Holý (†21). Život detskej hviezdy československých filmov vyhasol pri dopravnej nehode medzi obcami Polevsko a Kytlice. Osudný deň pripomínal doposiaľ na mieste tragédie len skromný kríž s umelcovým vyblednutým menom. No to už je viac minulosťou - pozrite, čo pre zosnulého Čecha urobil úplne cudzí človek.

Medzi Čechmi a Slovákmi nie je azda nikto, kto by aspoň raz nevidel film, v ktorom hral Tomáš Holý. Mladý chlapec bol svojho času doslova detskou televíznou hviezdou. Krátko po dvadsiatke sa však jeho sen navždy skončil. Tragicky zahynul pri dopravnej nehode medzi obcami Polevsko a Kytlice, kde nezvládol zákrutu a narazil do stromu. 


Tajomstvá komédie Jak vytrhnou velrybě stoličku: Konflikty, hrozivá nehoda a tragická smrť detskej hviezdy! 


Stalo sa tak presne 8. marca 1990. Odvtedy ubehlo už dlhých 25 rokov a miesto tragédie doposiaľ zdobil len skromný ošumelý kríž s vyblednutým menom umelca. No dnes je už všetko úplne inak. A postaral sa o to doteraz neznámy český podnikateľ Hynek Charous. 

Pohľad na málo dôstojné spomienkové miesto ho totiž natoľko chytil za srdce, že sa rozhodol všetko napraviť. Svojmu detskému filmovému hrdinovi dal podľa vlastného návrhu vyrobiť dôstojný pomník z čiernej žuly. Ten zdobí hercova podobizeň s menom a veľký nápis „Nezabudneme“. Všetko navyše zaplatil z vlastného vrecka. 

„Mal som toho chlapca strašne rád. Išiel som tam z pietnych dôvodov sa pozrieť a keď som videl ten úbohý krížik, kde nebolo vidieť ani meno, pohlo to so mnou a okamžite som mal jasno, že tam musí niečo vzniknúť,“ vysvetlil českému portálu deník.cz podnikateľ. „Je mi strašne ľúto, že takýto človek nie je medzi nami, chcem som mu vzdať hold,“ priznal Charous, ktorý je spoločníkom v maklérskej firme. 

No ešte predtým, ako Charous svoje plány premenil na realitu, povolenie na realizáciu si vypýtal aj od otca Tomáša Holého. „Volal som do Českej televízie, informoval som sa na režiséra medailóniku o Tomášovi Holom, ktorý mi prisľúbil kontakt na jeho otca. Ten sa mi potom ozval a osobne sme sa stretli. Asi hodinu sme sa o Tomášovi rozprávali. Môj nápad sa mu páčil,“ popísal detaily stretnutia podnikateľ. 

Miesto tragédie, pri ktorej skonala detská filmová hviezda Tomáš Holý, dnes zdobí tmavý pomník s hercovou podobizňou.
Zobraziť galériu (7)
Miesto tragédie, pri ktorej skonala detská filmová hviezda Tomáš Holý, dnes zdobí tmavý pomník s hercovou podobizňou.  (Zdroj: kytlice.eu)

Viac o téme: Tomáš Holý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu