Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najťažšie chvíle života Magdy Pavelekovej: Toto ju zrazilo na kolená!

Magda Paveleková prežila svojich najmilovanejších. Zobraziť galériu (4)
Magda Paveleková prežila svojich najmilovanejších.

BRATISLAVA - Prežila tých najmilovanejších! Magda Paveleková (†84) si v živote prešla tým, čo je najťažšie pre každú matku. V roku 1991 totiž prišla o svoju jedinú dcéru. 34-ročná Soňa mala rakovinu a podľahla jej po troch mesiacoch od zistenia diagnózy. Herečkiným najbližším človekom potom zostal manžel Štefan (†86), ktorý sa staral o ňu aj o celú domácnosť. Bohužiaľ, o neho napokon tiež prišla. A rok a pol po jeho smrti navždy odišla aj ona.

Postupne prichádzala o najbližších... Magda Paveleková už ako jedenásťročná prišla o otca, neskôr o milovanú starú mamu a v dospelosti aj o mamu. So stratou rodičov sa v živote musí popasovať množstvo ľudí. Pre herečku si však osud pripravil aj ďalšiu krutú ranu.

Niet snáď väčšej bolesti, než keď matka pochová svoje dieťa. Umelkyňa vychovala jedinú dcéru Soňu, nazývanú Soninka alebo skrátene Ninka. Prežívala s ňou aj svadbu s jej vyvoleným Stanislavom a neskôr narodenie dvoch synov Andreja a Tomáša. 

Soňa mala len krátko po tridsiatke, keď si nahmatala hrčku. „Ninka sa ma opýtala: Mami, nebude to rakovina? A ja jej hovorím: Áno Ninočka, posledné štádium. Potom sme sa obe začali smiať,” uviedla Paveleková v minulosti pre isté regionálne noviny. Nález nebrali vážne, pretože Magdina dcéra nikdy nebývala chorá. Neverili, že by to mohlo byť vážne. 

Bohužiaľ, o tri mesiace svoj boj o život prehrala. Keby neboli na balkóne zatvorené dvere, vyskočila by som z piateho poschodia. Tá bezmocnosť, ktorá ma prepadla, bola strašná. Prežívať smrť pri vlastnom dieťati neprajem nikomu,” povedala herečka kedysi pre médiá. Potom však pomyslela na svojich vnukov, ktorí mali len 4 a 5 rokov.

Ako si však povzdychla pre Korzár, chýbala jej podpora od okolia. „Je mi ľúto, že vtedy, keď zomierala moja dcéra, ľudia sa o rakovine báli hovoriť. Ja som strašne trpela a predstavte si – nikto mi nezavolal. Každý sa bál so mnou hovoriť a ja som to pritom tak potrebovala...”

Majdinou oporou – ešte väčšou ako predtým – sa po tragédii stal jej manžel Štefan. Doma to mali podelené tak, že o domácnosť sa staral práve on. Jeho manželka nežehlila, nevedela obsluhovať rýchlovarnú kanvicu či mikrovlnku a raňajky často dostávala do postele. Preto ňou mužova smrť pred rokom a pol otriasla až do základov. „Som urazená a nahnevaná, že mi toto môj muž urobil. Lebo sme boli dohodnutí, že ja odídem prvá. Veľmi ma mal rád a staral sa o mňa. Ja neviem ani zapnúť mikrovlnku, neviem zapnúť umývačku... Vravel: nechaj tak, ty sa o to nestaraj. A teraz si jednoducho zmyslí a zomrie?” povedala Paveleková po jeho úmrtí denníku Plus 1 deň. Bez svojho milovaného nakoniec prežila len rok a pol. V pondelok nadránom jej životná púť na tomto svete skončila. 

 

Viac o téme: Magda Paveleková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu