Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zomrel herec Ivan Palúch (†75), známy z filmov Adam Šangala a Princ Bajaja

Ivan Palúch s družkou Idou Zobraziť galériu (7)
Ivan Palúch s družkou Idou (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vo veku 75 rokov náhle dnes popoludní zomrel slovenský herec Ivan Palúch. Potvrdila to jeho družka Ida Mušková.

Herec bol hospitalizovaný v martinskej nemocnici od pondelka (29.6.), podľa Muškovej mal nález na pľúcach. "Dnes mal ísť so mnou domov, ešte večer sme spolu volali a cítil sa dobre, zomrel náhle," povedala Mušková. Ivan Palúch oslávil 75 rokov 20. júna. V domácom prostredí ho preslávila hlavná úloha v trojdielnom historickom filme Adam Šangala (1972) či filmová rozprávka Princ Bajaja (1971). V zahraničí sa výrazne zviditeľnil napríklad v snímke Čoskoro bude koniec sveta (1969), kde si zahral po boku slávnej francúzskej herečky Annie Girardotovej.

Ivan Palúch sa narodil 20. júna 1940 vo Zvolene v rodine divadelníka a spoluzakladateľa súboru Detvan, z ktorého neskôr vzniklo profesionálne divadlo vo Zvolene. S divadelným svetom sa začal zbližovať v Banskej Bystrici, kam sa rodina presťahovala, keď mal tri roky. Po maturite nastúpil na Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave, jeho štúdium však prerušila zistená očná chyba. Hereckú kariéru začal v oblastných divadlách v Spišskej Novej Vsi, Prešove, Žiline a v Nitre. Už vtedy zaujal svojím hereckým prejavom a širokým dramatickým rozsahom.

Filmovým debutom Ivana Palúcha sa stala malá úloha dôstojníka Dohnala vo vojnovej dráme Tam za lesem (1962) českého režiséra Pavla Blumenfelda. Po niekoľkých ďalších menších rolách dostal veľkú príležitosť ako Adam Jednoručka vo filme Marketa Lazarová (1967). Pozoruhodná historická dráma vzbudila medzinárodný ohlas a Palúchovi otvorila cestu do európskeho filmu. V roku 1968 prijal hlavnú úlohu vo filme významného režiséra Aleksandara Petroviča s názvom Biče skoro propast sveta (Čoskoro bude koniec sveta, 1969).

Hereckou partnerkou mu v tejto snímke bola Annie Girardotová. V rovnakom roku si slovenský herec zahral i v nemeckom historickom filme Michael Kohlhaas - der Rebell (1969) režírovanom popredným nemeckým filmovým tvorcom Volkerom Schlöndorffom. Obe snímky boli nominované na prestížnu Zlatú palmu na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) vo francúzskom Cannes a Ivan Palúch ako predstaviteľ veľkých rolí v týchto filmoch prenikol medzi najväčšie hviezdy európskeho filmu.

Súčasne sa umelec preslávil i v domácom prostredí ako charizmatický interpret mnohých filmových aj televíznych postáv. Svoj nesporný talent predviedol napríklad vo filmoch Niet inej cesty (1968), Ucho (1970), Kaňon samé zlato (1970), Krčmársky kráľ (1972), Morgiana (1972), Vlak do stanice Nebe (1972) a z posledných napríklad Abelov čierny pes (2006) či Nedodržaný sľub (2009). K jeho nezabudnuteľným úlohám však patria najmä hlavné postavy, ktoré stvárnil vo filmovej rozprávke Princ Bajaja (1971) a v televíznom filme Adam Šangala (1972).

V 70. rokoch 20. storočia sa Palúch ocitol v nemilosti komunistického režimu, keď verejne proklamoval svoj nesúhlas s príchodom vojsk Varšavskej zmluvy do republiky. Výsledkom bol zákaz filmovania a účinkovania na divadelných doskách, herec sa objavoval len v malých epizódnych rolách. Väčšiu hereckú príležitosť mu dali režiséri Martin Hollý mladší a Juraj Jakubisko vo svojich filmoch Signum laudis (1980), Noční jazdci (1981), Nevera po slovensky (1981) a Perinbaba (1985). V roku 1986 získal angažmán v Divadle Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene. Na niekdajšie veľké filmové úlohy sa mu však už nepodarilo nadviazať.

Ivan Palúch bol zakladateľom Fakulty dramatických umení na Akadémii umení v Banskej Bystrici. V roku 2008 si na medzinárodnom filmovom festivale Artfilm v Trenčianskych Tepliciach prevzal ocenenie Hercova misia za mimoriadny prínos do hereckého umenia v oblasti filmu. V rovnakom roku vydal Slovenský filmový ústav (SFÚ) v Bratislave o tejto osobitej hereckej osobnosti monografiu. Palúch nedávno odhalil pamätnú dlaždičku so svojím podpisom pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava.

Viac o téme: Ivan Palúch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu