Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dara Rolins za smrť človeka pykať nebude: Súd jej podmienku odpustil!

Dara Rolins Zobraziť galériu (6)
Dara Rolins (Zdroj: Facebook)

PRAHA - Obvodný súd pre Prahu 2 odpustil speváčke Dare Rolins (40) na základe prezidentskej amnestie podmienečný trest za dopravnú nehodu, pri ktorej zomrel človek. Potvrdila to zástupkyňa obvodného prokurátora pre Prahu 2 Táňa Dočekalová.

Trojročný zákaz riadenia a zhruba miliónové odškodnenie pre štvoricu pozostalých súd ponechal bez zmeny. Odvolací súd žene vymeral za usmrtenie z nedbanlivosti v decembri trest 18 mesiacov so skúšobnou dobou na dva a pol roka. Pôvodne jej pritom obvodný súd uložil trest o osem mesiacov dlhší. Amnestia vyhlásená na Nový rok prezidentom Václavom Klausom sa okrem iného týka podmienečných trestov právoplatne uložených pred 1. januárom, ktorých výmera nepresahuje dva roky.

Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, prokuratúra ale s najväčšou pravdepodobnosťou sťažnosť proti verdiktu podávať nebude. Advokátka speváčky Iveta Végsöová povedala, že rozhodnutie zatiaľ nemá k dispozícii. Dodala však, že zvažuje podanie dovolania na Najvyšší súd. Nehoda sa stala v júli 2010 v pražskom Šáreckom údolí, kadiaľ Rolins so svojím vozidlom Mercedes Benz prechádzala. V pravotočivej zákrute sa stretla s vodičom na skútri. Po nehode bol pri vedomí a Rolins zavolala záchrannú službu. Muž však po troch hodinách v nemocnici svojim zraneniam podľahol.

Speváčka pri hlavnom pojednávaní uviedla, že bola pred jazdou oddýchnutá, nepožila alkohol ani žiadne lieky. Cestu, kde sa stala nehoda, vraj dobre pozná. Vo vozidle síce mala dcéru (3), tvrdila však, že po celú dobu sledovala vozovku. Motocyklista sa údajne objavil v jej jazdnom pruhu. S jej obhajobou sa však súd nestotožnil, podľa nich speváčka zrazila motocyklistu v jeho jazdnom pruhu, pretože nedávala, aj keď na krátku dobu, dostatočný pozor na cestu. "Vyplýva to z toho, čo hovorila sama obžalovaná. Ona nevie, čo sa proti nej dialo, ona bola svojím pohľadom niekde inde," vyhlásil v decembri predseda trestného senátu Tomáš Stuchlík. Podľa neho však vinu nenesie len Rolins, ale aj sám motocyklista, ktorý sa pri jazde nedržal pri pravej strane vozovky. A práve tým sudca odôvodnil zmiernenie trestu.

Splnomocnenec poškodenej rodiny Karel Friml však vtedy upozornil na to, že súd vôbec neskúmal, prečo motocyklista nešiel pri pravom kraji cesty.

Vďaka amnestiám sa podmienečnému trestu vyhol aj Jiří Pomeje. Trest mu súdy uložili za poškodzovanie veriteľa. Herec podľa obžaloby nesplnil podmienky bezúročnej pôžičky, ktorú mu v roku 2001 poskytol Štátny fond pre podporu a rozvoj českej kinematografie na film Anjelská tvár. Pomeje ale bude čeliť súdu opäť, pretože na časť kauzy sa prezidentský pardon nevzťahuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu