Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vianoce u slovenských celebrít: Pozrite sa, aké majú zvyky a tradície

Lukáš Latinák s manželkou Zobraziť galériu (10)
Lukáš Latinák s manželkou

BRATISLAVA - Slovenský herec a zabávač Lukáš Latinák tento rok po prvý raz chystá Vianoce u seba doma s manželkou a malým synčekom. Ako jeden z organizátorov Vianočného bazáru chalaňov prezradil v rozhovore, bude to zmena, na ktorú sa teší.

"My sme mali tie sviatky vždy rozdelené, pretože pre nás, pre našu rodinu, boli o deň skôr, aby sme sa potom na ten naozajstný dátum 24. decembra všetci stretli u starej matere," vysvetlil. Podľa jeho slov tak sviatky síce trvali dlhšie, no tentoraz sa s manželkou Aničkou rozhodli urobiť si Vianoce sami. Dôvodom je aj ich 16-mesačný syn Damián. "Už sme rodinka, aj malý to bude tak nejako vnímať, takže sa už na to tešíme a urobíme si sviatočný večer v úzkom rodinnom kruhu," povedal rodák z Brezna.

Štedrovečerná večera je v rodine Heribanovcov až intímnou záležitosťou. Pri tradične pripravenej kapustnici a kaprovi strávia aj niekoľko hodín. „Spomíname na tých, ktorí už nie sú medzi nami. Čo všetko sa zmenilo a ideme retrospektívne až do detstva. Rozprávame sa o tom, kto si čo myslel a čo za ten rok spravil, preto naša večera trvá aj štyri hodiny,“ ozrejmila v rozhovore spisovateľka Tamara Heribanová. Spoločne so sestrou zdobí vianočný stromček, pozerá televíziu a popritom tŕpne kvôli nenakúpeným darčekom. „Darčeky každý rok zháňam až toho dvadsiateho štvrtého, avšak tento rok som si povedala, že to zmením a budem sa na ne pedantne pripravovať,“ prezradila Tamara Heribanová. Súčasťou sviatočného rituálu je aj spoločná prechádzka lesom. „Už ako malé deti sme sa chodili veľa sánkovať, guľovať, na vychádzky a niekoľko hodín sme tak strávili mimo zatvorených priestorov,“ pokračovala. „Veľmi často k nám chodili starí rodičia, na ktorých mám veľkú slabosť. Ak som na Vianoce chodievala k nim, tak boli úplne rovnaké ako u nás doma, ale všetko som mala duplicitne,“ priznala Tamara. Mladá spisovateľka veľmi rada spomína na každé sviatky prežité s rodinou, avšak jedny sa v jej pamäti zachovali obzvlášť. „Počas tých Vianoc sa niektoré veci zlomili. Sumarizovali sme, vyhodnocovali a plánovali a keby som z môjho života tento deň vymazala, veci by neboli tak, ako sú dnes,“ dodala Tamara tajnostkársky.

Líder slovenskej rockovej skupiny Tublatanka Maťo Ďurinda vníma Vianoce najmä cez deti. Kým v ostatných rokoch sedel za štedrovečerným stolom s manželkou Mirkou a dcérkou Barborkou, tento rok budú darčeky rozbaľovať už štyria. K dcérke mu totiž pribudol syn Martin, ktorý sa narodil v januári. "Veľmi sa teším, že sme štyria a že je z nás už taká veľká rodina. Vianoce majú byť veselé a radosť detí to v nás ešte znásobuje," povedal Ďurinda. Najlepšie sú podľa neho Vianoce so snehom, ktorý miluje aj jeho štvorročná dcéra. "Ja mám odmalička zafixované, že na Vianoce bol vždy sneh. Teraz je to už málokedy, ale ak by bol, o to viac by som sa tešil. Barborka totiž veľmi rada stavia snehuliakov a rada sa guľuje," prezradil 51-ročný muzikant. Podľa Ďurindu nesmie na Vianoce chýbať veľa darčekov a dobré jedlá. "Čo sa týka jedál, sme tak trochu z rybárskej rodiny, keďže manželkin otec je vášnivý rybár. Obľubujeme sladkovodné ryby, ja osobne mám najradšej kapra. Ten pri večeri nemôže chýbať, rovnako ako opekance s makom a medom a kapustnica, v ktorej sú hríby. K tomu samozrejme zemiakový šalát. V tomto som odmalička klasik," priblížil štedrovečerné menu. Spevák a gitarista dodal, že ako prípitok majú francúzsky koňak. Pre dcérku bude pripravené detské šampanské, ktoré obľubuje aj on sám. Maťo Ďurinda si dal pred Vianocami aj jedno predsavzatie - chce si konečne pozrieť klasickú československú komédiu Císařův pekař a pekařův císař (1951). "Vždy ho stihnem len od polovice, no tieto Vianoce sa to už musí podariť. Je to normálne hanba, že som ten film stále nevidel. Manželka sa zo mňa preto smeje už desať rokov," povedal so smiechom hudobník.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu