Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Herečka Jirásková mi zomiera pred očami, smúti Lucie Bílá!

Jiřina Jirásková má rada Luciu Bílú ako svoju vlastnú dcéru. Zobraziť galériu (4)
Jiřina Jirásková má rada Luciu Bílú ako svoju vlastnú dcéru. (Zdroj: Facebook)

PRAHA - Je na tom veľmi zle! V posledných týždňoch odmieta známa herečka Jiřina Jirásková (81) ďalej vystupovať v divadle. Celé dni trávi vo svojom byte. Dochádzajú jej sily. Informáciu, že filmová legenda nás opúšťa, naznačila svojimi výrokmi aj Lucie Bílá (46) na odovzdávaní českého Zlatého slavíka a tiež na šou Česko Slovensko má talent. Umelkyňa túto informáciu, bohužiaľ, sama potvrdila.

Stav Jiřiny Jiráskovej sa v posledných týždňoch zhoršil. Zavesila divadlo na klinec a obáva sa, že sa nedožije tohtoročných Vianoc. Keďže herečka ratolesti nikdy nemala, posledné chvíle trávi so speváčkou Luciou Bílou. „Nemám žiadne deti. Ona sa stala mojou dcérou,“ povedala Jirásková o blízkom vzťahu k speváčke. „Jiřinke by som zniesla Modré z neba a tiež sa o to snažím,“ priznala Bílá pre český denník Blesk.

Interpretka najprv pozdravila Jiráskovú pri preberaní pätnásteho Zlatého slavíka, neskôr aj v nedeľu počas priameho prenosu finále šou Česko Slovensko má talent. „Potrebovala som sa dostať na javisko, aby som sa rozlúčila s jednou z najväčších osobností našej zeme, a to s Jiřinou Jiráskovou,“ šokovala porotkyňa prítomných. Touto vetou povedala všetko. Stav Jiřiny Jiráskovej je zjavne veľmi zlý, čo potvrdzuje aj samotná herečka. „Pozdrav od Lucie zo Slavíka som počula a urobil mi veľkú radosť. Nie je mi dobre a netajím sa tým. Držte mi palce,“ úprimne priznala Jirásková.

Keďže umelkyňa cíti, že sa jej čas kráti, spolu s Luciou oslávili predčasne aj blížiace sa sviatky pokoja. „Urobili sme si už aj spoločné Vianoce so stromčekom, rezňom a zemiakovým šalátom,“ povedala Blesku Bílá. „Mám ten najkrajší vianočný stromček na svete. Je pravý, žiadny umelý a zdobila mi ho sama Lucinka,“ povedala spokojne legendárna herečka. Lucie Bílá sa jej snaží robiť každý deň nejaké malé radosti. Nosí jej kvety, darčeky alebo jej odkazuje telefonáty od ľudí, ktorých má rada. Jirásková už hovorila napríklad s prezidentom Václavom Klausom či arcibiskupom Dominikom Dukom.

Pre Luciu je Jiřinka rozprávkovou babičkou, ktorú neskutočne miluje. „Jiřina Jirásková je nenahraditeľnou osobnosťou tejto Zeme. Obdivujem ju ako herečku a milujem ju ako človeka. A tak moc si prajem, aby tu s nami bola ešte dlhé roky. Po nej ostane iba prázdna diera,“ povedala so smútkom v hlase Bílá.

Jiřina Jirásková je legendou českého filmu a divadla. Vyštudovala Pražské konzervatórium. Od roku 1951 hrala v Divadle na Vinohradoch, kde ešte donedávna aj aktívne pôsobila. Desať rokov tu zastávala funkciu riaditeľky. Zahrala si viac ako 140 úloh. Objavila sa napríklad vo filmoch JAK SVĚT PŘICHÁZÍ O BÁSNÍKY, BOTA JMÉNEM MELICHAR či DVA LIDI V ZOO. No azda jej najznámejšou filmovou úlohou bola postava pani učiteľky v trilógii Zdeňka Trošku SLUNCE, SENO,... .

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu