Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svet smúti za Gottom: FOTO Zahraničné médiá plné správ o rozlúčke, na zlatý hlas z Prahy sa nezabudne

Posledná rozlúčka s Karlom Gottom. Zobraziť galériu (7)
Posledná rozlúčka s Karlom Gottom. (Zdroj: sita/ap, tasr)

PRAHA - S národným symbolom, garantom stálosti aj najobľúbenejšou českou popovou hviezdou sa dnes podľa nemeckých médií v Prahe lúčia fanúšikovia speváka Karla Gotta. Rakúska agentúra APA píše o rozlúčke s "legendou šlágrov". Poľská tlačová agentúra PAP informovala o dlhom rade, ktorý musia vystáť záujemcovia o poslednú rozlúčku so spevákom, ktorý sa podľa nej stal symbolom českej pesničky.

"Krajina neprišla len o desiatky rokov najobľúbenejšiu hviezdu, ale aj o národný symbol, garanta stálosti," poznamenala k dnešnej pietnej akcii nemecká verejnoprávna rozhlasová a televízna stanica MDR. Gottov status v slovenskej spoločnosti sa podľa nej dá porovnať so statusom kráľovnej Alžbety II. v Británii. MDR podrobne informuje aj o mimoriadnych opatreniach v doprave či nasadení policajtov a záchranárov.

Svet smúti za Gottom:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: mdr.de)

O poslednej rozlúčke s českých spevákom, ktorý zomrel 1. októbra vo veku 80 rokov, informovala tiež nemecká tlačová agentúra DPA. Jej správu, ktorá hovorí o mnohokilometrovom rade spevákových fanúšikov, prevzalo dnes niekoľko nemeckých serverov vrátane webu denník Die Welt. Spravodajský server tagesschau.de upozornil, že z kapacitných dôvodov sa ku Gottovej rakve do paláca dostane len niekoľko desiatok tisíc ľudí.

Svet smúti za Gottom:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: tagesschau.de)

"Milióny ľudí poznali a spievali jeho Včielku Maju - na Karla Gotta, 'zlatý hlas z Prahy', sa nezabudne," napísal bulvárny denník Bild, ktorý priniesol z pražského Slovanského ostrova a okolia obrazovú reportáž. "Množstvo sĺz bolo preliatych a stovky fanúšikov už položili kvety a vence k jeho rakve," znie popisok jednej z fotografií zo Žofínského paláca. 

Svet smúti za Gottom:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: bild.de)

Bild upozornil, že Prahu dnes čaká "mamutia úloha", pretože okrem rozlúčky s Gottom sa koná tiež festival svetla Signal a do českej metropoly prišli aj tisícky fanúšikov na futbalový zápas Česka s Anglickom o postup na majstrovstvá Európy.

Svet smúti za Gottom:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

S "legendou šlágrov" sa prišli do Žofínského paláca v Prahe rozlúčiť tisícky fanúšikov, informovala rakúskeho čitateľa agentúra APA. "V hlavnej sále paláca zneli pomalšie piesne Karla Gotta v češtine, ale aj v nemčine - koniec koncov bol spevák veľmi populárny aj v nemecky hovoriacich krajinách," uviedla rakúska agentúra.

Poľská agentúra PAP dnes informovala, že ľudia, ktorí sa so zosnulým spevákom chcú rozlúčiť, musia stáť v dlhej fronte. Popisuje, ako bude dnešná posledná rozlúčka s Gottom aj sobotňajšia zádušná omša v katedrále sv. Víta vyzerať. Gott sa podľa PAP stal symbolom českej pesničky a celosvetovo známou osobnosťou.

Svet smúti za Gottom:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Agentúra AP v článku o rozlúčke s Gottom uviedla, že bol "vzácnym príkladom" speváka z východnej Európy, ktorého hudba bola populárna aj v niektorých západoeurópskych krajinách, obzvlášť v niekdajšom Západnom Nemecku.

Viac o téme: RozlúčkaKarel Gott
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu