Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Skorumpovaný úradník šokoval: VIDEO Dom plný zlata a peňazí, z úplatkov najbohatší muž krajiny

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube)

PEKING/LONDÝN - Popredný komunistický predstaviteľ v Číne je podozrivý, že dostal 13,5 ton zlata a 268 miliárd juanov (cca 34,2 miliardy eur) ako úplatky. Začiatkom tohto mesiaca našli protikorupční vyšetrovatelia u neho doma tisíce zlatých prútov a tehál. Podľa medzinárodných obchodných cien by ich hodnota mohla byť až 580 miliónov eur.

Toto je najbohatší človek všetkých čias: Bohatstvo také veľké, že jeho dary ochromili ekonomiku

Zhang Qi (58) bol prepustený z postu najvyššieho úradníka provincie Hainan. Podľa správ vyšetrovatelia objavili okrem zlata aj podozrivé peniaze na jeho účte. Taktiež sa predpokladá, že sa dostal k viacerým luxusným vilám.

Ak sa preukáže pravdivosť obvinenia, bol by Zhang bohatší ako Jack Ma, najbohatší muž v Číne, ktorého majetok má podľa časopisu Forbes hodnotu cca 34 miliárd eur.

Skorumpovaný úradník šokoval: VIDEO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Zhang bol tajomníkom Výboru komunistickej strany v Haikou, hlavnom meste provincie Hainan s počtom obyvateľov približne deväť miliónov. Podľa rebríčka čínskych komunistických predstaviteľov strany mal rovnakú moc ako primátor mesta. Bol tiež členom Stáleho výboru provincie Hainan. Ústredný výbor Komunistickej strany Číny ho v týchto dňoch funkcií zbavil.

Zábery, ktoré kolujú na internete, ukazujú, ako vyšetrovateľ počíta tehly zlata v miestnosti, o ktorej sa predpokladá, že sa nachádza v luxusnom Zhangovom dome. Napriek tomu, že v Číne podliehajú cenzúre, dostali sa na svetlo sveta.

Skorumpovaný úradník šokoval: VIDEO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Vo vyhlásení zo 6. septembra uviedol úrad pre dozor nad korupciou v krajine, že Zhang Qi je podozrivý, že vážne porušil zákon a disciplínu. V súčasnosti je pod dohľadom a vyšetrovaním zo strany úradu.

Zhang sa narodil vo východnej Číne v provincii Anhui a ku komunistickej strane sa pridal v roku 1983. Pred nástupom k moci v Haikou pôsobil ako zástupca starostu mesta Sanya a starosta mesta Danzhou. Obidve mestá sa nachádzajú v provincii Hainan.

Čínsky prezident Xi Jinping od nástupu do úradu v roku 2012 začal tvrdú protikorupčnú kampaň. Štatistiky ukazujú, že najmenej 53 úradníkov bolo za posledných sedem rokov prichytených s viac ako 100 miliónmi juanov (cca 12,8 milióna eur). Podľa čínskych médií je Zhang Qi 17. úradníkom, ktorý bol od začiatku roka vyšetrovaný kvôli korupcii.

Viac o téme: ZlatoKorupciaČínaZhang Qi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu