Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOĽBY 2020: Ústavný súd zohľadnil stanovisko ombudsmanky pri rozhodovaní o 50-dňovom moratóriu

Budova Ústavného súdu SR v Košiciach
Budova Ústavného súdu SR v Košiciach (Zdroj: SITA/Marek Lukáč)

BRATISLAVA - Ústavný súd (ÚS) SR pri rozhodovaní vo veci 50-dňového moratória na volebné prieskumy vzal stanovisko verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej do úvahy. Informovala o tom hovorkyňa Kancelárie Verejného ochrancu práv Michaela Pavelková.

Patakyová upozorňovala na problematickosť predĺženia moratória zo 14 na 50 dní hneď po schválení zmeny v parlamente. V decembri minulého roka poskytla svoje odborné stanovisko, keď prezidentka SR Zuzana Čaputová podala zákon na ÚS. Ten účinnosť zákona pozastavil.

„Vítam, že Ústavný súd dočasne pozastavil účinnosť napadnutého ustanovenia, vďaka čomu nebudú v blížiacich sa voľbách ohrozené viaceré základné práva voličov a voličiek, najmä prístup k informáciám pri ich slobodnom rozhodovaní,“ vyhlásila Patakyová. Ombudsmanka v stanovisku poukázala aj na to, že zákon predstavuje hrozbu pre tohtoročné parlamentné voľby.

ÚS vo svojom rozhodnutí uvádza, že vybral najpodstatnejšiu argumentáciu ombudsmanky smerujúcu k podpore návrhu prezidentky, na ktorú prihliadol. Z rozhodnutia ÚS podľa Patakyovej vyplýva, že súd zohľadnil možné ohrozenie demokratických volieb. „ÚS považuje túto vec za naliehavú, a preto neodkladne rozhodol o prijatí veci na ďalšie konanie, pozastavení účinnosti napadnutého ustanovenia a obnovení jeho platnosti a účinnosti v znení pred prijatou zmenou,“ uviedol ÚS v rozhodnutí.

ÚS rozhodol 18. decembra o pozastavení účinnosti 50-dňového zákazu zverejňovať volebné prieskumy pred voľbami s tým, že platí skorší právny stav. Vyhovel tak návrhu prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá sporný paragraf zákona o volebnej kampani napadla ako protiústavný. Plénum ÚS zároveň prijalo jej návrh na ďalšie konanie.

Viac o téme: OmbudsmankaMoratóriumVoľbyÚstavný súdParlamentné voľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu