Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Farmári smerujú do politiky: Prvé rokovania sú už na svete, kľúčovým bodom je kvalitný program

Zástupca Iniciatívy Poľnohospodárov Patrik Magdoško Zobraziť galériu (3)
Zástupca Iniciatívy Poľnohospodárov Patrik Magdoško (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Iniciatíva poľnohospodárov má záujem, aby sa niektorí jej členovia uchádzali o zvolenie do Národnej rady SR už v najbližších voľbách v roku 2020. Považuje to za najlepší spôsob na presadzovanie a ochranu záujmov malých a stredných farmárov na Slovensku.

Patrik Magdoško zo združenia na stretnutí s médiami dnes potvrdil, že o možnej spolupráci rokovali so štyrmi politickými subjektmi - Sme rodina, Za ľudí, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Kresťanskodemokratické hnutie. Rada Iniciatívy poľnohospodárov by mala v najbližšom čase rozhodnúť, ktorí je členovia by mohli kandidovať v parlamentných voľbách a s akým subjektom by ďalej rokovali.


Čítajte aj: Farmári idú do politiky, rokujú s Matovičom aj Šeligom: Matečnej rezort sa do nich pustil


"Bolo to rozhodnutie Rady Iniciatívy poľnohospodárov a povedali sme si, že vyšleme zástupcov do politiky. Automaticky stratia členstvo v Iniciatíve poľnohospodárov, ak sa zapoja do aktívneho politického súboja," povedal Magdoško s tým, že združenie bude ďalej fungovať. Rozhodnutie uchádzať sa o zvolenie už v najbližších parlamentných voľbách zdôvodnil tým, že poľnohospodárstvo neprežije ďalšie štyri roky po vláde súčasnej koalície.

Lídri Iniciatívy poľnohospodárov František Oravec a Patrik Magdoško
Zobraziť galériu (3)
Lídri Iniciatívy poľnohospodárov František Oravec a Patrik Magdoško  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"Rokovali sme s viacerými politickými stranami, počúvali sme ich názory, ako chcú zmeniť poľnohospodárstvo. Rozhodli sme sa, že si dáme spraviť vlastný prieskum, ako je vnímané poľnohospodárstvo a podľa tohto prieskumu sa zariadime," poznamenal Magdoško. O svojich osobných politických ambíciách povedal, že on aj ďalší zástupca združenia František Oravec budú rešpektovať rozhodnutie rady.

Na prvom mieste je program

Na otázku, či majú najbližšie k hnutiu OĽaNO, nechcel odvetiť. "Nedám sa zatiahnuť do tejto odpovede," reagoval Magdoško. Podľa neho nie je to o ponuke subjektu, ale o zmysle budúcej zmeny a reformy. V súvislosti s tým, či mali farmári zámer vstúpiť do politiky už v čase protestov v minulom roku, odpovedal, že odmietol ponuku kandidovať na primátora Strážskeho aj vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Lídri Iniciatívy poľnohospodárov František
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Pri rozhodovaní o spolupráci s nejakým subjektom bude podľa neho na prvom mieste jeho program. "Potom budeme rokovať s týmto subjektom, áno, chceme, a vy povedzte, kto je pre vás najprijateľnejší, najpriechodnejší. Veľa napovie prieskum, ktorý sme si dali spraviť," vyhlásil Magdoško.

Viac o téme: VoľbyFarmáriPatrik Magdoško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu