Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Gynekologická poradňa (4.)

MUDr. Dagmar Ružičková
MUDr. Dagmar Ružičková

Zoznam.sk pre Vás pripravil offline poradňu zameranú na gynekologické problémy. Využite počas leta priestor na www.topky.sk a pýtajte sa e-mailom na adrese zdravie@topky.sk. Na Vaše otázky bude odpovedať odborníčka z oblasti gynekológie MUDr. Dagmar Ružičková.

1. Mám 17 rokov a pred 4 dňami som priletela do Brazílie na výmenný stredoškolský pobyt, no začala som mat veľké problémy s výtokom. Je hnedý a veľmi svrbivý, pálivý a nepríjemný. Neviem, čo robiť a tak prosím: ako by sa to dalo vyliečiť samoliečbou? Nepoznáte nejaké voľnopredajné prostriedky z drogérie, ktoré by mi pomohli aspoň zmierniť bolesť? Alebo domáce rady, čo robiť v mojej situácii? Neviete, čo to môže byť a čo mám robiť? Môj najväčší problém je samozrejme komunikácia, po portugalsky zatiaľ neviem nič a to už nehovorím o tom, že tu nikoho nepoznám, takže mi nie je príjemné sa na niekoho obrátiť. Dúfam, že ma pochopíte. A tak isto nemám poňatia ako tu funguje zdravotníctvo, len viem, že v mojej situácii, to vyjde draho a peniaze nemám. Navštíviť teraz tu gynekológa sa mi javí ako neuskutočniteľné.

Je ťažké radiť takto na diaľku. Skúste si v drogérií alebo v lekárni pozrieť vaginálny gél alebo čípky s výťažkom čajovníkového oleja, prípadne s obsahom laktobacilov a aplikujete si to 1-2x denne. Môže vás to spočiatku štípať. Ak by tieto prípravky neboli dostupné, tak naozaj úplne laická rada je použiť čisto biely jogurt lokálne na rodídlá, prípadne si urobiť výplach.

 

2. Chcela by som sa spýtať ako sa konkrétne prenáša gardenella a či je potrebné, aby sa preliečil aj môj partner. Môj lekár mi o tom nič nepovedal a ja mám gardenellu a dostala som aj na to ATB masť. A ešte by som chcela vedieť: mám 26 rokov a myóm na maternici, teda na zadnej stene a má veľkosť 4,9- 4,8 cm a pred mesiacom mal len 4,3 cm. Môj lekár povedal, že stačí prísť na kontrolu len o 5-6 mesiacov a potom sa uvidí. Bude potrebná hysterektómia, ako mi o nej rozprával, ak to bude tak rýchlo rásť? Ďakujem za odpoveď Marianna

Gardnerella vaginalis býva u niektorých žien aj súčasťou prirodzenej flóry a nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti. U niektorých žien spôsobuje nešpecifickú vaginitídu a vtedy sa preliečuje. Pokiaľ dochádza k recidíve, preliečuje sa aj partner. K vašej druhej otázke – myómy do veľkosti 5 cm sa zvyčajne sledujú ultrazvukom v pravidelných cca polročných intervaloch. Ak sa zachytí rast, rieši sa tento stav operačne. U mladších žien, aby sa zachovala možnosť plodnosti, sa robí myomectómia – teda odstráni sa len myóm a maternica zostáva. Samozrejme všetko záleží aj od toho, kde je lokalizovaný myóm a či je to možné riešiť týmto spôsobom.

 

3. Chcela by som sa opýtať, aké vitamíny si mám zadovážiť v prvom trimestri tehotenstva?

Dobrý deň, v prvom trimestri sú vhodné vitamíny Centrum Materna alebo Calibrum babyplan. Na trhu je aj viacej produktov pre tehotné. O cenách a prípravkoch sa môžete informovať v lekárni.

 

4. Chcem sa spýtať jednu otázku. Myslím si, že mám problém, že pri milovaní sa skoro odbavím. Viete mi poradiť čo s tým? Igor

Dobrý deň, pravidelný pohlavný styk predlžuje akt milovania a taktiež aj prerušovanie pohlavného styku. Sú aj rôzne dýchacie techniky na oddialenie orgazmu u mužov. Môžete skúsiť použiť aj pevnejší prezervatív, prípadne dva naraz, aby sa dosiahla znížená citlivosť penisu.

 

5. Bola som na dovolenke pri mori a z miestneho jedla som mala žalúdočné ťažkosti – mierne hnačky. Je možné, aby tieto problémy znížili účinok HAK, resp. mám v takomto prípade používať aj iný typ antikoncepcie? Jana

Dobrý deň, tráviace ťažkosti ako zvracanie a hnačky, môžu znížiť antikoncepčný účinok. Odporúčam používať tento cyklus aj bariérovú antikoncepciu – prezervatív, spermicídne prípravky a pod.

 

6. Pekný deň pani doktorka, chcela by som sa informovať, či čierne uhlie a paralen znižujú účinok hormonálnej antikoncepcie. Andrea

Paralen a čierne uhlie neovplyvňujú účinok hormonálnej antikoncepcie.

 

7.  Chcela by som sa poradiť s jedným problémom. Našli mi myóm na maternici a moja gynekologička mi predpísala antikoncepciu. Myslíte, že to dokáže vyriešiť môj problém ? Lucia

Antikoncepcia myóm nevyrieši, môže spomaliť rast. Laici si často zamieňajú myóm a cystu. Pri cystách je antikoncepcia alternatívou riešenia problému. Myómy do veľkosti 5 cm sa zvyčajne sledujú v pravidelných intervaloch. Je možné urobiť aj chirurgický zákrok – myomectómiu.

 

8. Som v 6. týždni tehotenstva a chcela by som sa spýtať, či jednorázová cca 10 minútová práca s prístrojom Dermalight 80 (česanie inej osoby) by mohlo mať vplyv na plod. Pokiaľ áno, ako mám prosím postupovať ďalej?

Tento prístroj nemá vplyv na tehotenstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu